Sari la conținut

Alexandru Rafila anunță noi pachete de servicii și de investiții în domeniul oncologiei

Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a anunțat joi, 27 iulie, noi pachete de servicii sau de investiții în domeniul oncologiei, cu rolul de a ușura accesul pacienților la acest tip de servicii.

Este vorba despre programul monitor, care cuprinde două faze ce permit ca evaluările imagistice de înaltă performanță să aibă un tip scurt de așteptare.

Alexandru Rafila anunță noi pachete de servicii și de investiții în domeniul oncologiei

„O chestiune pe care am discutat-o în repetate rânduri și o să vedeți din prezentare că este o evoluție, ne dorim cât mai rapidă, dacă se poate, în ceea ce privește accesul pacienților atât la măsuri de prevenție, la detecția precoce, la diagnostic și la tratament și, nu în ultimul rând, la paliație, pentru că România are în continuare un deficit serios în ceea ce privește acordarea îngrijirilor paliative pentru pacienții aflați în boli terminale, dintre care foarte mulți sunt pacienți oncologici.

Câteva dintre elementele pe care vi le voi prezenta astăzi deja le cunoașteți, ele au făcut subiectul și altor prezentări pe care le-am făcut de-a lungul timpului. E vorba despre pachete de servicii sau de investiții în domeniul oncologiei, care nu fac altceva decât să ușureze accesul pacienților la acest tip de servicii.

Și mă refer în primul rând la un program, programul monitor, care are două faze care permite evaluările imagistice de înaltă performanță, fără un timp foarte lung de așteptare; sunt gratuite. De asemenea, se decontează integral serviciile medicale efectuate în centrele publice și private, cele de internare de zi.

Nu în ultimul rând, aș spune, mai ales în calitatea mea de om de sănătate publică, faptul că am reușit să extindem substanțial programul de vaccinare împotriva infecției cu papiloma virus, cred că este un lucru foarte bun. Iar includerea acestui vaccin într-un sistem de. decontare va permite, pe de o parte, un acces mai bun pentru tinerele până la 18 ani, dar și pentru femeile care pot avea, chiar dacă parțial compensată, o bună parte din costurile acestui vaccin, care este un vaccin scump și cred că este important ca vaccinarea să se extindă și să putem să avem o bună protecție împotriva unei infecții care produce cancerul de col uterin aproape în totalitate”, a declarat Rafila la finalul ședinței de Guvern de joi.

Pacienții oncologici, principalii beneficiari ai medicamentelor inovative

Un alt subiect al discuției a fost cel al medicației inovative și dotarea centrelor de radioterapie, program încheiat în șapte orașe importante din țară.

„De asemenea, un lucru pe care ni-l dorim, tot așa, să-l aducem în atenția dvs este cel al medicației inovative, care a fost introdusă într-un ritm accelerat în ultimul an. Practic, anul trecut am avut de două ori mai multe medicamente inovative introduse în listă decât în anul precedent.

Mai mult, o să vedeți, mai ales după aprobarea actelor normative de azi, dezvoltăm ceva neobișnuit pentru România. Este vorba de un fond pentru inovație, care va permite accesul la medicație de ultimă generație pentru mai multe categorii de pacienți, iar pacienții oncologici poate vor fi principalii beneficiari din punct de vedere numeric.

Și un lucru pe care ni-l dorim și o să revin și asupra lui cu anumite precizări – dotarea centrelor de radioterapie, un program pe care l-am încheiat în șapte orașe importante din țară și pe care ne dorim să îl extindem inclusiv prin realizarea de centre care să poată să facă și stereotaxia, o metodă de radioterapie foarte modernă. Asta este o situație. La data de 30 iunie, știți bine că Planul Național de Combatere a Cancerului avea ca și termen de realizare a normelor data de 30 iunie.

S-au făcut multe lucruri, am mai făcut această prezentare exact în data de 30 iunie, respectiv servicii medicale pentru pacienții oncologici, care se pot acorda mult mai simplu, fără bilet de trimitere, extinderea serviciilor din ambulatoriu, prin introducerea a opt servicii noi pentru pacienții oncologici”, a subliniat ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila: Testare genetică pentru încă trei forme de cancer

Alexandru Rafila a anunțat, de asemenea, că programul de testare genetică devine finanțabil și extins pentru încă trei forme de cancer, pe lângă cele patru deja existente. Pe de altă parte, problema sensibilă în tratarea pacienților cu cancer este cea legată de îngrijirile paliative, din punct de vedere al accesibilității.

„Am elaborat noul program de testare genetică despre care s-a discutat așa de mult, care permite accesul la terapia personalizată și, cum vă spuneam, 16 medicamente noi sau care au indicații noi în tratamentul diferitelor forme de cancer. Evoluția există și în domeniul oncologie, iar dezvoltarea pachetelor de spitalizare de zi este esențială. Lucrul acesta, alături de accesul nebirocratic la investigația de tip PET/CT fost, de asemenea, realizat.

Tot la 30 iunie am adus în atenție, sub programul de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor hematologice maligne, atât pentru copii, cât și pentru adulți, programul de testare genetică, care fusese introdus în noul contract-cadru, dar care nu putea să beneficieze de finanțare și o să vedem că datorită măsurilor adoptate de Guvern, astăzi devine finanțabil. El este și mai extins.

Testarea genetică a trecut de la patru forme de cancer – sân, bronho-pulmonar, ovarian și colorectal, la trei noi grupe de afecțiuni: rabdomiosarcomul, reticuloblastom și tumori ale sistemului nervos central, tipuri de patologii pentru care există terapie personalizată. Și, nu în ultimul rând, aș spune, cu toate că, sigur, ne-am dori ca proporția pacienților care au nevoie de îngrijiri paliative să fie mică.

Din păcate, în România îngrijirile paliative constituie în continuare o problemă din punct de vedere al accesibilității. Oricum durata îngrijirilor paliative, inclusiv a îngrijirii la domiciliu și transportul pacienților pentru activitatea de tratare a cancerului sau pentru monitorizarea bolii oncologice este asigurat gratuit. Astea au fost lucrurile care au fost, au intrat practic în vigoare odată cu trei, data de 30 iunie.

Acestea sunt cele opt noi servicii la care făceam puțin mai devreme referire, servicii de diagnostic imagistic. Nu vreau să intru în detalii, ele sunt tehnice. Important este să înțelegem că mamografia în diverse variante din punct de vedere tehnic, RMN-ul, tomografia dentară specializată care poate să detecteze tumorile din sfera craniului și, de asemenea, limfoscintigrafia planară sunt disponibile gratuit pentru pacienții oncologici”, a anunțat Alexandru Rafila, potrivit RADOR.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel