miercuri, mai 31, 2023

Pericolul nuclear este cât se poate de real, odată cu începerea conflictului ruso-ucrainean. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că Rusia este pregătită să facă un astfel de pas.

Din acel moment, tot mai multe persoane caută soluții pentru a supraviețui în cazul unui atac nuclear. Cu siguranță, adăpostul și trusele de siguranță sunt importante și este bine să ne informăm despre lucrurile necesare în cazul unui conflict de această natură.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Totuși, mulți români au apelat și la cunoscutele comprimate cu iod, deoarece cred ca ar putea ajuta împotriva radiațiilor. Deși acest lucru este adevărat, într-o oarecare măsură, pastilele cu iod pot fi foarte dăunătoare pentru persoanele sănătoase, iar cantitățile concentrațiile găsite în farmacii, se pare, nu ar fi suficiente pentru a neutraliza radiațiile periculoase.

Ce riscuri au suplimentele cu iod?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie cum sunt utilizate aceste pastile cu iod, care este cantitatea recomandată în caz de atac nuclear și ce riscuri există.

Ne protejează iodul de radiații?

În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există?

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe care respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite. Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu.

Te-ar mai interesa: Horoscop 31 mai 2023. Noi oportunităţi şi multe su...


Cum funcționează iodul?

Tiroida va fi saturată cu iod din pilule, deci evităm absorția iodului radioactiv. Doza folosită este de 1000 de ori mai mare decât doza zilnică necesară organismului.

În cazul unui accident nuclear, pe lângă iod există multe alte particule radioactive care pot fi eliberate. Comprimatele cu iod neutralizează doar iodul radioactiv și nu oferă protecție împotriva celorlalte substanțe nocive. Nu trebuie să recurgem la pilulele cu iod decât la recomandarea autorităților, durata lor de acțiune este de aproximativ 24 ore, cu un efect optim în primele 2 ore.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Eficacitatea este maximă dacă luăm pilulele cu 2 ore înainte de expunerea la iodul radioactiv. Este inutil să luăm iod preventiv, iar protecția scade la jumătate dacă luăm iod la mai mult de 6 ore după iradiere. Particulele radioactive plutesc în aer timp de câteva ore după o explozie, motiv pentru care izolarea în adăposturi subterane este cea mai bună soluție de supraviețuire în caz de accident nuclear.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Pe cat de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil

Acest mineral natural este esențial pentru sănătate, intră în compoziția hormonilor tiroidieni și acționează asupra întregului metabolism. Fără un aport optim de iod sistemul circulator respirator și endocrin nu pot funcționa. Avem nevoie zilnic de 150 micrograme de iod care provin din alimentație (creveți, fructe de mare), dar și din aerul pe care-l respiram (mai ales la malul mărilor și oceanelor). În cazul unui aport prea mare de iod, excesul este eliminat prin urină.

Ce riscuri au comprimatele cu iod?

Pot determina efecte secundare precum gust metalic, greață, vomă, diaree, dureri de stomac, erupții cutanate. În cazuri rare apar semne de hipertiroidie cu agitație, palpitații, transpirații,anxietate și insomnie. Efectele secundare sunt în general tranzitorii și fără gravitate, ele dispar spontan odată ce iodul în exces a fost eliminat din organism.

În condiții obișnuite se distribuie comprimate cu iod doar celor care locuiesc pe o rază de 20 km în jurul centralelor nucleare. În cazul unui atac nuclear iodul nu oferă protecție, unda de șoc și căldura produse de explozie au efect letal. Adăposturile subterane sunt singurele care previn iradierea. Să sperăm să nu va fi nevoie de așa ceva!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private