Sari la conținut

Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă pastilele de iod la domiciliu. Se poate întâmpla orice!

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă pastilele de iod la domiciliu. Se poate întâmpla orice!

În carul unei conferințe de presă la Bistrița, Alexandru Rafila a readus în discuție subiectul pastilelor de iod.

Ministrul Sănătății a subliniat că, mai ales „în contextul complicat al conflictului din Ucraina”, deținerea pastilei reprezintă un comportament responsabil.

Alexandru Rafila: Un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă pastilele de iod la domiciliu

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu.

Pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Rafila, aflat într-o vizită la Bistrița.

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear.

„Pentru luna august, interesul pentru această substanţă, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziţia populaţiei, este ceva mai mare”, a arătat el. Potrivit ministrului Sănătății, doar 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie.

„Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar…”

În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile.

 „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta.

Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent”, a spus Rafila, în urmă cu câteva zile.

Persoanele cu vârsta sub 40 de ani pot merge la medicul de familie pentru a primi o rețetă pentru pastilele de iodură de potasiu, care sunt distribuite gratuit.

„Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a mai spus ministrul Sănătății.

Câte pastile de iod au intrat în posesia românilor până acum

Dintre cele 30 de milioane de pastile de iod cumpărate de autorități, au fost distribuite doar 383.889 până în prezent, în cadrul campaniei gratuite promovată de Alexandru Rafila, potrivit Hotnews .

În luna aprilie, Alexandru Rafila a menționat că cele 30 de milioane de pastile de iod care au fost produse în regim de urgență de Antibiotice Iași au costat aproximativ 30 de milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro.

Ministrul sănătății a mai adus în atenția publicului faptul că pastilele de iodură de potasiu nu au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, ci de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel