Sari la conținut

În cazul unui accident nuclear, cât de repede trebuie să luam iod? În cazul căror boli nu poate fi administrat iodul?

Iodura de potasiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Iodura de potasiu

Pe fondul războiului dintre Ucraina și Rusia, s-a discutat tot mai mult despre administarea iodurii de potasiu în caz de accident nuclear. Pe fondul speculațiilor, rafturile farmaciilor au fost golite, oamenii achiziționând medicametul în ciuda semnalelor de alarmă trase de specialiști.

Toxicologul Radu Țincu explică tot ce trebuie să știm depre administrarea iodurii de potasiu și în cazul căror boli trebuie evitat.

De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear?

„Pentru că trebuie să se realizeze o competiţie între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm.

În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer”, mai spune dr. Ţincu.

De ce iodul nu trebuie administrat ca măsură de prevenţie?

Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, iodul nu trebuie administrat ca măsură preventivă.

„Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv”, asigură medicul Radu Ţincu.

„Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi”, punctează medicul toxicolog.

În cazul unui accident nuclear, cât de repede trebuie să administrăm iod?

„Administrarea de iod în primele 1-4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv”, spune dr. Ţincu.

Pericolul consmului de iod preventiv fără prescripţie medicală

„Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.

Dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormoni tiroidieni, astfel încât există riscul apariţiei unei hiperfuncţii tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces care vor deregla funcţionarea întregului organism.

Apoi, poate apărea dereglare cardiacă, tahicardie, dereglarea metabolismului, persoanele respective nu vor mai avea poftă de mâncare sau apare scădere ponderală, oamenii nu se vor mai putea adapta la caldură.

La nivel cerebral, vor fi irascibili, vor avea insomnie, o stare generală de tensiune, de anxietate, toate acestea fiind generate de excesul de hormoni tiroidieni.

De asemenea, pot să apară forme de tiroidită autoimună din cauza excesului de iod.

Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule”, a detaliat medicul într-un interviu pentru Antena3.

Bolile care nu ne permit administrarea de iod

Persoanele care au disfuncţie tiroidiană trebuie să se consulte cu medicul endocrinolog înainte de începerea tratamentului cu iodură de potasiu.

Apoi, persoanele cu probleme cardiace au şi ele nevoie de sfatul medicului.

Ce e important să ştim în caz de accident nuclear?

„Depinde şi de locul în care se produce accidentul nuclear, de unda de şoc.

Pe de altă parte, după o perioadă de 9-10 săptămâni de la incidentul respectiv, apar radiaţiile ionizante care nu pot fi contracarate cu suplimentarea de iod.

Apoi, iodul din capsule reuşeşte să antagonizeze doar iodul 131 şi să protejeze doar glanda tiroidă, nu reuşeşte să elimine toţi ceilalţi izotopi radioactivi sau să protejeze celelalte organe.

Astfel că, această panică de a cumpăra pastile de iod va pune o presiune foarte mare pe linia de producţie.

Nu trebuie să epuizăm stocurile de antidot înainte să avem nevoie de el, pentru că este foarte posibil ca în momentul în care avem nevoie, să nu avem suficient, deci trebuie să fim raţionali”, este îndemnul făcut de medicul Radu Ţincu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel