Sari la conținut

Alimente care, de fapt, nu îngrașă! Medic: „Este o abordare greșită! Atâta timp cât aceste alimente se consumă …”

pofta de mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un stil de viață sănătos cuprinde 3 elemente esențiale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. Alimentația este primul facor care suferă, adesea, schimbări atunci când vrem să adoptăm un stil de viață echilibrat. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor elimină grupe importante de alimente esențiale, din cauza controverselor.

Greutatea în exces este o problemă atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere estetic. Astfel, multe persoane elimină grupe importante de alimente pentru a limita aportul caloric. Totuși, această metodă nu este optimă deoarece organismul are nevoie de toate grupele de alimente pentru a fi sănătos și puternic.

Ce alimente nu îngrașă, de fapt

Dr. Maria Nițescu dezvăluie ce alimente nu îngrașă dacă sunt consumate în mod corect, moderat.

„Să vedem care ar fi greșelile pe care le facem considerând că anumite alimente îngrașă și le excludem, când de fapt, ele nu îngrașă dacă le consumăm în echilibru cu nevoile de energie:

1. Excludem pâinea și derivatele cerealiere (orez, paste etc), inclusiv pe cele integrale.

Este greșită această abordare deoarece consumând derivate cerealiere integrale și pâine integrală, în raport cu nevoile de energie (3-5 porții/zi) nu ne vom îngrășa, vom beneficia de aportul de fibre alimentare și de micronutrienți (în mod special aport de vitamina B1); în plus, pentru vegani aportul de proteine din cereale este foarte important.

Gătirea „al dente” a orezului brun și pastelor integrale și asocierea lor cu salate, reduce, de asemenea, aportul de energie. La fel de important este și momentul din zi în care consumăm aceste alimente, prima parte a zilei în care desfășurăm mai multă activitate fizică, fiind cea mai potrivită.

2. Excludem grăsimile alimentare de la prepararea mâncărurilor, în schimb mâncăm fără nicio limită brânzeturi și lactate grase, mezeluri, carne roșie.

Excluderea grăsimilor alimentare de la gătit, ne privează de aportul de grăsimi sănătoase (ulei de măsline și alte uleiuri vegetale), în schimb consumând carne roșie și lactate/brânzeturi grase (alimente care nu sunt incluse în categoria grăsimilor alimentare) vom avea aport crescut de grăsimi (în special, grăsimi aterogene).

Ne ajută să facem această greșeală și mesajul publicitar „evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi”.
Ce să înțeleagă o persoană care nu știe amănunte importante despre grăsimile alimentare (de câte tipuri sunt, unde se găsesc și ce trebuie să evite)? Mai bine gătește total fără uleiuri.

3. Excludem mâncarea gătită pe motiv că ne îngrașă, că are multă grăsime.

Dacă avem grijă la materiile prime utilizate și la metodele de gastrotehnie, vom putea avea întotdeauna sărmaluțe, ciorbe, supe, tocănițe etc, foarte sănătoase și cu aport caloric redus.
Se aplică și în acest caz aceeași regulă, să mâncăm în funcție de cheltuiala de energie a organismului.

4. O altă abordare care nu produce efecte asupra sănătății fizice, dar ne poate afecta psihic, este abținerea de la orice aliment considerat „nesănătos” (dulciuri, băuturi îndulcite, orice alt aliment cu încărcătură energetică ridicată).

Este o abordare greșită! Atâta timp cât aceste alimente se consumă ocazional, în cantități moderate, nu trebuie să ne facem griji în privința greutății excesive”, scrie Dr. Maria Nițescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel