Sari la conținut

Acestea sunt alimentele care te ajută să ai un ficat sănătos

alimente hepatoprotectoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ce curăță ficatul și reduc riscul de boli hepatice

Ficatul, cel mai mare organ din corpul uman îndeplinește cele mai multe funcții în organism, peste 500. Cu ajutorul lui are loc procesarea a ceea ce mănânci, bei, el metabolizează glucidele, lipidele, secreția bilei.

Pentru sănătatea organismului uman este esențial ca ficatul să funcționeze corespunzător. Află ce poți face pentru a-l menține sănătos cât mai mult timp.

Stilul de viață haotic, sedentarismul, mâncatul haotic, consumul de alcool și fumatul dăunează grav ficatului.

Iată ce poți face pentru a menține ficatul sănătos:

  • Limitează consumul de alcool. Este știut faptul că alcoolul distruge celulele hepatice și există riscul crescut de ciroză alcoolică.
  • Evită acumularea de kilograme în plus. Obezitatea dăunează grav ficatului. De aceea, trebuie să faci sport, să mănânci echilibrat, fără grăsimi și fast-food și să nu fii sedentar.
  • Hidratează-te corespunzător. Bea zilnic cel puțin 2 litri pe apă. Nu uita: atunci când ești deshidratat toxinele se adună în corp și nu sunt eliminate.
  • Fă-ți analizele de sânge măcar o dată pe an. Inclusiv cele pentru hepatită. Pentru hepatita B există vaccin, pe care este bine să îl faci.

Alimente care îți ajută ficatul:

  • Este un fruct care conține antioxidanți ce au rolul de a proteja în mod natural ficatul. Efectele protectoare ale grapefruitului sunt cunoscute în două moduri – prin reducerea inflamației și protejarea celulelor. Un pahar cu suc proaspăt de grapefruit ajută la eliberarea enzimelor detoxifiante şi ajută la spălarea toxinelor carcinogene. În plus, sunt și studii care arată că antioxidanții din acest fruct pot să reducă dezvoltarea fibrozei hepatice.
  • Sunt studii care susțin că afinele au rolul de a proteja ficatul de toxine.
  • Conțin resveratrol care aduce o mulțime de beneficii ficatului, inclusiv ajută la scăderea inflamației, dar reușesc și să prevină creșterea nivelului antioxidant.
  • Sfecla roșie. Mai exact, sucul de sfeclă de zahăr protejează ficatul de daune și inflamații oxidative, toate crescând în același timp enzimele naturale de detoxifiere.
  • Acest fruct ajută organismul să producă glutationul, un compus necesar pentru curăţarea ficatului de toxinele periculoase.
  • Fiind bogate în pectină, merele conţin constituenţi necesari pentru curăţarea organismului şi eliberarea toxinelor.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel