Sari la conținut

Alimente recomandate şi interzise pentru reducerea colesterolului

Eating, canon 1Ds mark III

În ţara noastră, rata mortalităţii cauzată de afecţiunile cardiovasculare, majoritatea provocate de colesterol, este de 61% din numărul total al deceselor.

Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar.

,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.

Vă prezentăm câteva alimente şi nutrienţi pe care să le consumaţi pentru a scădea colesterolul în mod natural:

Citeste si:
  1. Acizi graşi omega 3 care se găsesc în peşte şi suplimente din ulei de peşte. Omega 3 reduce şi tensiunea arterială, una din cauzele bolilor de inimă-
  2. fibre care se găsesc în cantităţi mari în fulgii de ovăz, tărâţe de ovăz, mere şi pere absorb colesterolul.
  3. alunele, nucile, migdale, alunele de pădure conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului. Trebuie să ţineţi cont, însă de cantitatea consumată, deoarece nucile conţin multe calorii.
  4. uleiul de măsline-conţine grăsimi sănătoase şi antioxidanţi care scad nivelul colesterolului rău.
  5. soia-laptele de soia, brânza tofu și chiar iaurturile cu soia înlocuiesc cu succes lactatele clasice bogate în grăsimi animale. Consumul acestor produse ajută ficatul să scape de colesterolul rău și să-l crească pe cel bun. În plus, un studiu din 2011 a dovedit că proteina din soia ajută și ea la reducerea colesterolului total. Specialiștii recomandă două-trei porții de soia pe zi, echivalentul a jumătate de litru de lapte de soia și un iaurt cu soia.
  6. Sterolii și stanolii- sunt molecule cu o structură similară cu cea a colesterolului, care se găsesc în scoarţa arborilor, în grâu, porumb, dar şi în uleiurile de măsline sau porumb.Un sortiment de pâine de pe piaţă se recomandă ca fiind singurul produs din România care conţine doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingrediente cu efect în scăderea colesterolului. Mai mult, producătorii susţin că acest lucru a fost dovedit de peste 60 de studii clinice și promit că puteţi ajunge la un nivel mai redus al colesterolului consumând pâinea respectivă o dată sau de două ori pe zi, în cadrul meselor principale. “Pâinea cu stanoli are într-adevăr efectul promis. Chiar şi medicii, înainte de a prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului, recomandă pacienţilor stanoli”, susține medicul nutriționist Corina Zugravu. Alte produs din aceeași gamă sunt iaurtul și margarina cu adaos de steroli

De evitat:

–         gălbenuşurile de ou

–         lactatele grase

–         alimentele fast-food

–         carnea procesată

De asemenea, puteţi încerca si extractele din plante: ,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.