Sari la conținut

Alimentul verii cu beneficii nebănuite! Scade riscul de accident vascular cerebral, cum este posibil?

Alimentul verii care este plin de beneficii. Este o sursă bogată de antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru organism.

Ce trebuie să știm despre uimitoarele vinete? Sunt atât de iubite vara, nici nu te-ai fi gândit că și atât de sănătoase.

Foarte important este modul în care sunt consumate. Toate aceste beneficii sunt obținute dacă vinetele sunt coapte și amestecate doar cu puțin ulei de măsline sau pastă de susan. Vinetele cu maioneză nu intră în această ecuație. Și la fel, mâncarea tip ghiveci de legume, în care vinetele sunt tăiate bucățele este și ea o alegere recomandată. Nu consumați alimentul prăjit, dacă vreți să beneficiați de proprietățile benefice.

Românii le consumă regulat și iată de ce este acesta un lucru excelent.

Livia Nena, biolog–nutriționist: Vinetele au un beneficiu pricicipal şi acela că oferă o serie de fitonutrienţi cu proprietăţi antioxidante şi antitumorale, iar în ceea ce priveşte aceşti nutrienţi specificăm: compuşi fenolici şi antocianine. De asemenea, vinetele conţin fibre insolubile şi sunt o sursă excelentă de mangan şi molibden. O altă calitate a lor este faptul că sunt extrem de slab calorice. Pentru cei care doresc să ţină cure de slăbire pot să introducă în dietă vinetele.

În ceea ce priveşte valoarea lor nutritivă, menţionez că într-o porţie de vinete crude (80 gr) putem găsi următoarele:

Fibre– 11%;

Mangan – 10%;

Molibden– 5,5%;

Potasiu – 5,4;

Acid folic – 4,5%;

Vitamina K – 3,6%

Cupru– 3,5%

Vitamina B6 – 3,5%

Triptofan– 3,1%;

Vitamina C – 2,7%

Magneziu – 2,9%;

Vitamina B3 – 2,6%

Calorii- 2% (20);

Proteine– 2%.

Acidu fenolic din vinete protejează celule de stresul oxidativ. De asemenea, acidul fenolic conţinut de vinete este unantibiotic natural, dar şi antifungic!

În vinete se găsește unul dintre cei mai puternici antioxidanţi dintre compuşii fenolici. Acesta previne mutaţiile genetice şi, prin urmare, previne apariţia si dezvoltarea cancerului. De asemenea, acidul clorogenic este antiviral şi scade nivelul de colesterol “rău” (LDL).

Conţinul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon. Vinetele sunt recomandate şi în dieta de slăbit, deoarece sunt sărace în calorii. De exemplu, o singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţine grăsimi, dar au în schimb un conţinut mare de fibre.

Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol datorită cantităţii mari de fibre care ajută la metabolizarea într-un anumit ritm, unul benefic, al hidraţilor de carbon (carbohidraţilor).

Vinetele au grijă de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL).

Datorită conţinutului de vitamina K şi a bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge, un consum regulat de vinete poate regla vâscozitatea sângelui, în sensul că poate reduce mult riscul de apariţie a cheagurilor de sânge şi deci riscul de infarct şi accidente vasculare celebrale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel