Sari la conținut

„Am crezut că am cea mai mare mahmureală, dar de fapt am avut un accident vascular cerebral. Un bărbat vorbește despre simptomele pe care le-a ignorat

avc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diferenta dintre AVC si AIT

„Am crezut că am cea mai mare mahmureală, dar de fapt am avut un accident vascular cerebral. Un bărbat vorbește despre simptomele pe care le-a ignorat

Un bărbat s-a trezit cu o durere de cap puternică după o noapte de petrecere, dar a pus-o pe seama celei mai grave mahmureli din viața lui. Ceea ce nu și-a dat seama a fost că a avut un atac cerebral în somn.

Cu opt săptămâni înainte de a absolvi cursul de jurnalism de la Universitatea Leeds în martie trecut, Jameel Razak, pe atunci în vârstă de 23 de ani, s-a întors în orașul natal, Norton, Teeside, pentru vacanța de Paște.

După o seară la pub-ul din localitate și câteva halbe cu prieteni, a doua zi s-a trezit în pat simțindu-se „obosit și puțin greoi”. Dar nu părea „nimic ieșit din comun”, a spus el într-un videoclip publicat de North Tees și Hartlepool NHS Foundation Trust.

Drunk student has stroke in his sleep and wakes up with 'world's worst hangover' - Mirror Online

Un bărbat vorbește despre simptomele de AVC, pe care le-a ignorat cu o „mahmureală”

Tânărul și-a dat seama că ceva nu era în regulă când a încercat să se ridice din pat câteva ore mai târziu. A fost lovit de o durere de cap puternică de îndată ce s-a ridicat și când a încercat să stea în picioare, a ajuns să se prăbușească pe podea.

Și-a dat seama că nu se mai putea ține pe picioare și că nu se putea opri din vărsături. În ciuda acestui fapt, bărbatul și-a atribuit în continuare simptomele unei mahmureli brutale.

„Eram destul de încrezător că mă voi trezi mâine după un somn și voi fi ca nou. Așa că mi-am convins cumva părinții să mă lase să stau peste noapte și să nu-și fac griji”.

Când s-a trezit în dimineața următoare, și-a dat seama că simptomele lui erau mai rele: partea dreaptă a corpului era complet amorțită și se lupta cu coordonarea ochiului și mâinii.

Părinții lui au sunat după o ambulanță și a fost internat în secția de accident vascular cerebral de la Spitalul Universitar din North Tees. Medicii au efectuat o sondă cu ultrasunete, cunoscută sub numele de ecocardiogramă transesofagiană, și au găsit o mică gaură în inima lui. Însemna că sângele și eventual cheaguri au putut să curgă între valvele inimii și în alte părți ale corpului său, inclusiv în creier.

Bărbatul a primit tratament în secție timp de 17 zile și și-a continuat terapia fizică și cognitivă ca pacient externat acasă. El a suferit recent o intervenție chirurgicală la inimă, la Spitalul Freeman din Newcastle, pentru a reduce șansele de a avea un nou accident vascular cerebral.

O viață nouă, mai bună

Acum, la 25 de ani, Jameel Razak a spus că accidentul vascular cerebral l-a schimbat ca persoană. Și-a reluat studiile la universitatecu forțe proaspete. Încă suferă de unele simptome pe termen lung, inclusiv oboseală și unele deficiențe cognitive, cum ar fi legarea cuvintelor cu semnificația lor.

„A avea un accident vascular cerebral mi-a arătat din ce sunt făcut. Nu credeam că voi putea vreodată să trec prin așa ceva și să ies pe partea cealaltă o persoană mai bună, o versiune mai bună a mea”, a spus tânărul, pentru The Sun. 

Acum vrea să conștientizeze experiența sa și lucrează la producerea unui documentar de 15 minute despre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, a raportat ITV. 

„Planul meu acum este să termin universitatea și apoi doar… să trăiesc viața”, a mai spus Razak.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: