Sari la conținut

Am mâncat prea mult, ce ne facem? Dr. BILIC: Cea mai simplă cale este să…

medic nutriționist
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dr. Bilic, despre o leguma cu multiple beneficii

Am mâncat mult, ce mă facem? Se apropie sărbătorile de iarnă, iar oamenii sunt tentați să exagerăm cu mâncarea.  În emisiunea „Doctor de bine”, medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce putem face în situația în care am mâncat prea mult.

Am mâncat prea mult, ce ne facem? Dr. BILIC: Cea mai simplă cale este să…

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum putem mânca ce ne place fără să ne îngrășăm. Există câteva trucuri.

„Vreți să mâncați ce vă place și să aveți grijă și de siluetă? Există mici secrete și gesturi simple prin care puteți reduce aportul de calorii de la o masă fără să renunțați la gust”, a explicat dr. Mihaela Bilic.

Dr. Bilic vine cu trei sfaturi pentru cei care au exagerat cu mâncareaanului:

  1. Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv;
  2. Beți apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul mesei;
  3. Mâncați lent și mestecați bine.

  • Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.
  • Beți apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame…asta ca să mai demolăm un mit!
  • Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativ din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 m de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecă mai mult, cu atât mâncăm mai puțin”, conchide Mihaela Bilic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel