„Am o viață de coșmar din cauza soacrei, iar soția e de partea ei. Să plec de acasă?”

„Am o viață de coșmar din cauza soacrei, iar soția e de partea ei. Să plec de acasă?”
„Am o viață de coșmar din cauza soacrei, iar soția e de partea ei. Să plec de acasă?”

Paul M. din București: Locuiesc într-un apartament cu soția, fetița noastră de 10 ani și soacră. Casa este a soacrei, care o problemă destul de gravă cu psihicul, chiar e pensionată pe caz de boală pe un astfel de motiv. E foarte obsedată de curățenie, vrea ca totul să iasă cum spune ea, mă bate la cap că stau prea mult la computer, încearcă practic să conducă viețile tuturor din casă, face lucruri deplasate gen merge să ceară de muncă la vecini, să le facă curățenie. Situația e așa de tensionată câteodată încât îmi vine să plec de acasă. Le-am amenințat de câteva ori, dar am cedat până la urmă. Nu știu dacă să continuăm în stilul ăsta sau să facem eforturi să ne despărțim de soacră și să stăm separat? Soția ezită să o lase singură, iar când îi cer să aleagă, am impresia că mai degrabă ar alege-o pe ea decât pe mine. Ce mă sfătuiți pentru a ajunge să avem o viață normală?


Vă răspunde PSIHOLOG Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult din București:

Înțeleg că trăiți o situație neplăcută, nu este una ușoară, dar ar fi o minune dacă ar fi fericită. Dv. împreună cu soția și fetița alcătuiți o familie care ar trebui să funcționeze după reguli și standarde proprii. Ca să puteți să evoluați ca un cuplu armonios, să aveți o familie împlinită și să vă construiți relații, un ambient și o viață așa cum considerați că sunt mai potrivite, se impune o separare si preluarea responsabilitatilor de catre dv. si sotia dv.. Soacra sunt convinsă că are bune intenții și face totul așa cum consideră dumneaiei că este corect, dar asta nu înseamnă că rezultatele coincid
cu ceea ce vă doriți dv. Nu cred că amenințarea că plecați de acasă o să îmbunătățească starea lucrurilor și nici nu cred că este o decizie bărbătească să fugiți de răspunderea pe care v-ați sumat-o când v-ați căsătorit și în special când ați decis să aveți un copil. Indicat ar fi să găsiți o variantă că să vă mutați cu soția și fetița într-o locuință proprie, dar în continuare să păstrați legătura cu soacra de care să vă îngrijiți pentru că este o persoană bolnavă, așa cum spuneți mai sus. Nu cred că soția ar alege-o pe mama ei, nu se pune așa problema, doar că este îngrijorată și poate speriată să se desprindă de casa părintească. Dacă o să vorbiți deschis și dacă o să vă faceți planuri împreună, dacă veți găsi soluții la temerile legate de viitor, sigur o să dorescă să plecați împreună și să vă construiți viitorul sperat. Nesiguranța și neliniștea legate de o noua etapă de viață o face pe soția dv să ezite, dar împreună o să reușiți să spulberați orice îndoială! Mediul tensionat nu vă face bine și, mai ales, este toxic pentru fetiță. Aveți nevoie de intimitate și de independență.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox