Sari la conținut

Amigdalita, boala cu manifestări agresive, pentru care trebuie să mergi la medic

Din cuprinsul articolului

Amigdalita sau popular spus – infecția amigdalelor – afectează anual milioane de oameni. Marea majoritate a oamenilor se vindecă în câteva zile, mai exact între 7 și 10 zile.

Amigdalita, spun specialiștii este cauzată de o infecție bacteriană sau virală. În perioadele în care sistemul imunitar trece prin diferite modificări, cei mai afectați sunt copiii și persoanele cu boli cronice. Cel mai des, copiii sunt afectați de amigdalită, o boală care impune vizita la medicul specialist pediatru.

Explicația constă în carența de vitamine, de soare, când nu se consumă atât de multe fructe și legume, toate acestea duc la slăbirea sistemului imunitar. În consecință, atunci este momentul când microbii și virușii pot lovi! Una dintre afecțiunile care dau bătăi de cap părinților este amigdalita, o afecțiune cu manifestări agresive, virulente.

Datele statistice arată că la nivel global, amigdalita sau popular spus – infecția amigdalelor – afectează anual milioane de oameni. Marea majoritate a oamenilor se vindecă în câteva zile, mai exact între 7 și 10 zile. Amigdalita, spun specialiștii este cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Bacteria cea mai des vinovată de apariția amigdalitei este strepctococul beta-hemolitic din grupa A și B. Totodată, medicii afirmă că principalele virusuri care duc la instalarea amigdalitei sunt: virusul gripal și adenovirusurile. De asemenea, principalul factor de risc pentru amigdalite este contactul apropiat cu o persoană infectată.

Care sunt principalele simptome:

  • Durere de gât și durere la înghițire
  • Amigdalele au puroi
  • Temperatură ridicată – 38 sau chiar 39 de grade Celsius
  • Durere în zona urechilor
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație
  • Tuse puternică
  • Frisoane
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Transpirații mai ales noaptea
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Uneori apar și durerile de stomac și stările de vomă

Copilul va primi de la medicul pediatru antitermice sau antivirale. Indicat este să duci copilul la medicul pediatru în primul rând pentru stabilirea diagnosticului și ulterior pentru prescrierea tratamentului. De regulă, medicul specialist va prescrie și antibiotic. Dar antibioticul este prescris după ce a avut loc efectuarea antibiogramei, care va certifica necesitatea sau nu a antibioticului. Atenție! Atunci când este stabilit că amigdalita este dată de viruși, medicul nu poate și nu va prescrie antibiotic, fiindcă antibioticul nu are efect când este vorba de o infecție virală. Durerile de gât pot fi calmate cu ajutorul spray-urilor sau a pastilelor de supt.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel