Sari la conținut

Usturimea sau durerea în gât pe o singură parte: de la amigdalită la tumori

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

„De ce mă doare în gât doar într-o parte?” Durerea în gât este un simptom comun al multor afecțiuni. Cu toate acestea, unele cauze, cum ar fi ganglionii limfatici umflați și leziunile directe, pot afecta doar o parte a gâtului.

Există multe cauze posibile pentru care durerea de la nivelul gâtului se poate manifesta pe o singură parte, iar uneori nu este întotdeauna clar care este cauza principală.

Ganglionii limfatici umflați

Ganglionii limfatici acționează ca niște filtre, ajutând la identificarea și capturarea germenilor, cum ar fi virusurile și bacteriile, înainte ca aceștia să poată infecta alte zone. Pe măsură ce fac acest lucru, ganglionii limfatici se pot umfla și pot deveni dureroși.

Ganglionii limfatici cei mai apropiați de gât sunt pe fiecare parte a gâtului. Uneori, doar unul dintre ganglioni în zona respectivă este dureros, ceea ce poate provoca durere pe o parte a gâtului.

Unele afecțiuni care pot duce la umflarea ganglionilor limfatici includ:

  • răceala sau gripa
  • amigdalită sau faringită streptococică
  • infecție a urechii
  • dinte infectat sau abces dentar
  • mononucleoză
  • cancer
  • HIV
  • infecții ale pielii, cum ar fi mușcăturile de insecte
  • acnee inflamată

Sindromul picaturii postnazale

Sindromul picaturii postnazale afecteaza gatul si nazofaringele, cauzand o acumulare excesiva de mucus in spatele nasului care se scurge pe peretele posterior al gatului. Aceasta afectiune poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi senzatia de mucus care curge in gat, senzatia de gat infundat, tusea cronică si chiar respiratie urat mirositoare.

Această afecțiune poate provoca și iritații și dureri într-o anumită parte a gâtului și poate simți că o parte este iritată și inflamată.

Amigdalită

Amigdalita descrie inflamația uneia sau a ambelor amigdale. Amigdalele sunt în partea din spate a gâtului, iar de obicei o infecție virală sau bacteriană cauzează această inflamație.

O infecție a unei singure amigdale poate provoca durere pe o parte agâtului. Poate cauza, de asemenea, febră, dificultăți la înghițire și respirație zgomotoasă.

Abces periamigdalian

Abcesul periamigdalian reprezintă o colecţie purulentă localizată la nivelul spaţiului periamigdalian, la polul superior al amigdalei palatine. Un abces periamigdalian se formează în țesuturile din apropierea amigdalelor. Poate provoca dureri intense pe o parte a gâtului. De asemenea, poate cauza febră, ganglioni limfatici umflați și dificultăți la înghițire.

O persoană cu abces periamigdalian necesită îngrijiri medicale de urgență. În cazuri grave, poate interfera cu respirația.

Leziuni în gât

Multe lucruri pot cauza leziuni în partea din spate a gurii sau a gâtului, inclusiv:

  • arsuri de la alimente sau lichide fierbinți
  • alimente cu margini ascuțite, cum ar fi chipsurile sau biscuiții
  • intubația endotraheală, care presupune introducerea unui tub în gât pentru a ajuta la respirație

Dacă o parte a gâtului este dureroasă din cauza zgârierii sau arderii, clătirea cu apă sărată caldă poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care determină conținutul stomacului, inclusiv acidul gastric, să refuleze în esofag și gât.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi mai gravă noaptea și când stai întins. Dacă acidul gastric refulează atunci când o persoană stă întinsă pe o parte, poate duce la durere pe o parte a gâtului.

Dacă afecțiunea nu este tratată prea mult timp, poate deteriora esofagul și gâtul.

Boala mână-picior-gură

După cum sugerează și numele, această boală virală obișnuiește să provoace apariția de răni la nivelul mâinilor, picioarelor și gurii. Rănile pot apărea în partea din spate a gurii, în apropierea gâtului, iar o parte poate fi mai afectată decât cealaltă.

Boala mână-picior-gură apare de obicei la copiii sub 5 ani, dar poate afecta și copiii mai mari și adulții. La adulți, alte tipuri de răni, cum ar fi ulcerele aftoase, sunt mai comune și pot provoca adesea simptome pe o singură parte a gâtului.

Leziuni ale corzilor vocale

Utilizarea excesivă sau incorectă a vocii poate duce la leziuni sau noduli pe corzile vocale. O leziune poate apărea pe o parte, cauzând durere într-o anumită zonă a gâtului. Cu toate acestea, nu toate persoanele care își deteriorează corzile vocale vor simți durere.

O persoană cu o leziune a corzilor vocale va observa de obicei o schimbare în voce, cum ar fi răgușeala.

Aceste tipuri de leziuni sunt de obicei tratabile. Odihna vocii și terapia vocală sunt de obicei folosite pentru a corecta leziunile corzilor vocale. În unele cazuri, leziunile pot necesita intervenție chirurgicală.

Tumori

Deși se numără printre cele mai puțin comune cauze ale durerii în gât, tumorile pot afecta gâtul și zonele înconjurătoare. Acestea pot fi benigne sau maligne (canceroase).

O tumoră poate provoca durere pe o parte a gâtului. Aceasta poate apărea pe amigdale, în partea din spate a gâtului sau a limbii sau în laringe, care este cunoscută în mod obișnuit sub numele de cutia vocală.

De obicei, o tumoră va duce și la simptome care nu apar în infecțiile și bolile comune, cum ar fi sângele în salivă și pierderea în greutate inexplicabilă.

Când să mergi la medic

Dacă o parte a gâtului doare, cauza este de obicei o infecție virală minoră, cum ar fi răceala obișnuită. Cu toate acestea, este important să mergi la medic dacă apar și următoarele simptome:

  • incapacitatea de a mânca sau a bea din cauza durerii în gât
  • o durere severă în gât care persistă mai mult de 7 zile
  • ganglioni limfatici umflați care devin mai mari pe măsură ce durerea în gât se ameliorează
  • dificultăți la respirație sau senzația de închidere a gâtului
  • probleme la înghițire
  • febră
  • puroi în partea din spate a gâtului
  • dureri de corp sau dureri articulare
  • durere de urechi
  • o erupție cutanată
  • sânge în salivă
  • tuse cu sânge
  • o umflătură a gâtului care apare și dispare
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel