sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

Actriţa americană Angelina Jolie a suportat recent o intervenţie chirurgicală de extirpare a ovarelor, după ce medicii au detectat în organismul ei posibili markeri biologici ai unei forme incipiente de cancer.

“A fost telefonul pe care orice femeie speră să nu-l primească niciodată”, afirmă autorii acestui articol publicat pe site-ul revistei People.

După ce a suportat şi o dublă mastectomie preventivă în urmă cu doi ani, pentru a-şi reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer, actriţa Angelina Jolie – care şi-a pierdut mama, bunica maternă şi o mătuşă din cauza acestei boli – a primit un apel telefonic din partea medicului ei, în urmă cu două săptămâni, care i-a comunicat rezultatele unui test sangvin.

Potrivit declaraţiilor vedetei hollywoodiene, publicate într-un editorial apărut marţi în The New York Times, medicul i-a spus actriţei că testul în cauză a dezvăluit prezenţa în organismul ei a unor markeri biologici care ar putea fi interpretaţi ca semnale ale unui cancer aflat într-un stadiu incipient.

“Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că au trecut şi au simţit mii de alte femei”, spune în acel articol Angelina Jolie, în vârstă de 39 de ani. “Mi-am spus mie însămi să rămân calmă, să fiu puternică, şi că nu am niciun motiv să cred că nu voi trăi suficient de mult pentru a-mi vedea copiii crescând şi pentru a-mi cunoaşte nepoţii”.

La puţin timp după aflarea acelei veşti, Angelina Jolie l-a contactat telefonic pe soţul ei, actorul american Brad Pitt.

“Partea frumoasă a unor astfel de momente de viaţă constă în faptul că, atunci, există atât de multă claritate. Conştientizezi imediat pentru ceea ce trăieşti şi care sunt lucrurile care contează. E un factor catalizator şi te ajută să îţi menţii calmul”, scrie vedeta americană, care are şase copii.

În aceeaşi zi, Angelina Jolie a mers să discute cu medicul care a tratat-o şi pe mama ei, Marcheline, care a murit în 2007 din cauza unui cancer ovarian.

“Ea (doctoriţa, n.r.) a fost devastată când m-a văzut. Mi-a spus: «Arăţi exact ca ea»”, scrie actriţa americană în acelaşi articol. “Asta m-a terminat”, a adăugat ea.

Vedeta hollywoodiană a aşteptat alte cinci zile pentru sosirea rezultatelor unor teste suplimentare, efectuate pentru a vedea dacă în corpul ei există deja tumori canceroase. “Am petrecut acele cinci zile ca şi cum mă aflam într-o ceaţă densă, dar am participat la meciul de fotbal al copiilor mei şi am făcut tot ce am putut pentru a rămâne calmă şi concentrată”, a dezvăluit Angelina Jolie.

În cele din urmă, rezultatele au sosit, iar actriţa a aflat că testul de depistare a eventualelor tumori a ieşit negativ. “Eram extrem de fericită, deşi, din cauza acelui test radioactiv, nu puteam să îmi îmbrăţişez copiii. Exista în continuare riscul unui cancer în stadiu incipient, dar acel risc era minor în comparaţie cu riscul generat de situaţia în care aş fi avut deja o tumoare. Spre uşurarea mea, dispuneam în continuare de opţiunea îndepărtării pe cale chirurgicală a ovarelor şi a trompelor uterine şi am ales să fac acest lucru”, a adăugat vedeta americană. Nu a fost însă o decizie uşoară, deoarece extirparea ovarelor o va “împinge” pe actriţă într-o menopauză forţată.

Angelina Jolie, purtătoare a genei BRCA1, care predispune la cancer şi care a determinat-o să suporte o dublă mastectomie în 2013, spune că decizia de a suporta o nouă operaţie este una personală, care nu trebuie să fie luată de toate femeile aflate în situaţia ei. “Cel mai important lucru este să aflaţi care sunt opţiunile pe care le aveţi şi să alegeţi cea mai bună soluţie pentru persoana voastră”, a adăugat actriţa.

Angelina Jolie spune de asemenea că plănuise deja să facă această operaţie într-un anumit moment din viitor, deoarece medicii i-au recomandat ca acea intervenţie cu rol preventiv să fie executată cu un deceniu înainte de vârstele pe care le aveau rudele ei de sex feminin în momentul diagnosticării lor cu cancer. “Cancerul ovarian al mamei mele a fost diagnosticat atunci când ea avea 49 de ani. Eu am acum 39 de ani”, spune actriţa.

Vedeta americană a făcut această intervenţie chirurgicală în urmă cu o săptămână. După efectuarea ei, medicii au găsit o mică tumoare benignă într-unul dintre ovare, dar niciun semn de cancer în celelalte ţesuturi. Actriţa a optat pentru păstrarea uterului, deoarece în familia ei nu a existat niciun caz de cancer uterin.

Vedeta poartă de acum înainte asupra sa o pompă de mici dimensiuni care îi administrează estrogen, iar medicii i-au amplasat în uter un mic dispozitiv care îi administrează progesteron şi care o ajută să îşi menţină astfel echilibrul hormonal.

“Indiferent de hormonii înlocuitori pe care îi iau, acum am intrat deja la menopauză”, a spus vedeta americană. “Nu voi mai putea să am alţi copii şi mă aştept la anumite schimbări fizice. Însă mă simt liniştită în legătură cu tot ce va veni, nu doar pentru că sunt puternică, ci şi pentru faptul că îmi dau seama că acesta a fost un moment care face parte din viaţă. Nu e nimic de care să te temi”, a adăugat ea.

Angelina Jolie spune că noua intervenţie chirurgicală nu a eliminat însă toate riscurile medicale. “Realitatea este că eu sunt în continuare predispusă la cancer”, a continuat actriţa. Angelina Jolie spune că va căuta de acum înainte o serie de metode naturale de întărire a sistemului ei imunitar.

“Mă simt în continuare feminină şi mândră de alegerile pe care le-am făcut pentru mine şi familia mea. Ştiu că fiii şi fiicele mele nu vor fi niciodată nevoiţi să spună: «Mama a murit de cancer ovarian»”, a adăugat vedeta americană.