duminică, iunie 13, 2021

Anorexia este o tulburare de comportament alimentar generată de această obsesie anormală privind greutatea.

De altfel, anorexicul are o imagine distorsionată în ceea ce priveşte propriul aspect, astfel

că privindu-se în oglindă va avea în permanenţă imaginea unei persoane grase. Şi, în pofida faptului că-i piele şi os, persoana cu anorexia manifestă o frică patologică de îngrăşare.

Când ai o imagine distorsionată despre propriul aspect e posibil să ai această afecțiune. Tot mai multe tinere, din dorinţa de a arăta bine, slăbesc fără măsură şi o ţin tot aşa cu riscul de a-şi pune viaţa în pericol.

Anorexia. Despre cauzele anorexiei nu se ştiu prea multe. Specialiştii au vorbit despre un dezechilibru între substanţele care stimulează pofta de mâncare şi cele care inhibă această poftă, dar cauzele nu au fost

complet elucidate.

Cum este diagnosticată 

  • Restricţia alimentară persistentă, greutatea corporală este foarte mică pentru vârsta, sexul, stadiul de dezvoltare, sănătatea fizică; un indice de masă corporală IMC <85 % faţă de normal.
  • Frica excesivă faţă de creşterea în greutate sau de a deveni obez, chiar în condiţii de subponderalitate.
  • Tulburări în modul în care este percepută greutatea corporală sau forma corporală personală

Cum se tratează 

Obiectivul principal urmărit în tratament este reabilitarea nutriţională, etapă în care se urmăreşte o creştere ponderală de 200-400

de grame pe zi. Psihoterapia se poate face individual, dar şi în grup sau familie. Este dificilă şi e nevoie de multă ambiţie şi răbdare.

Pentru tratarea anorexiei este necesară o bună colaborare între medicul de familie, edocrinolog, psiholog, psihiatru şi nutriţionist.

Medicaţia în tratarea anorexiei cuprinde suplimente de calciu, vitamina D, tratament pentru demineralizarea osoasă. Pentru problemele psihiatrice şi creşterea apetitului se prescriu antidepresive şi antipsihotice.

Ultimele stiri

Parteneri