vineri, august 19, 2022

O nouă măsură legislativă, intrată în vigoare de la 1 iulie, le impune transportatorilor rutieri să stea în carantină la revenirea în țară. Ei cer ca în punctele de frontieră să fie instituite puncte de vaccinare şi testare.

Această măsură se aplică numai transportatorilor rutieri nevaccinați, la revenirea din zone de risc. Autoritățile consideră că această măsură va limita răspândirea coronavirusului, fiind esențială în contextul pandemic actual.

Te-ar mai interesa: Nu trebuie să petreci NICIODATĂ mai mult de cinci ...

Carantină pentru transportatorii rutieri nevaccinați

Transportatorii rutieri sunt nemulţumiţi de noile prevederi potrivit cărora sunt obligaţi să intre în carantină la revenirea în ţară din zone de risc dacă nu sunt vaccinaţi anti-COVID, anunță RRA, citat de Rador.

În judeţul Arad, de exemplu, doar aproximativ 15 la sută dintre şoferii de camioane sunt imunizaţi. Un motiv pentru ei să ceară ca în punctele de frontieră să fie instituite puncte de vaccinare şi testare.

Şoferii de autocamion şi autocare nu vor intra în carantină dacă se întorc din zonele roşii şi galbene doar dacă sunt vaccinaţi.

Noua măsură legislativă intrată în vigoare de 1 iulie le dă probleme transportatorilor: marea majoritate a şoferilor de cursă lungă nu sunt vaccinaţi şi carantinarea lor după fiecare cursă ar presupune pierderi uriaşe pentru firmele de transport.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

Transporattorii arădeni sunt, practic, într-un impas. Aceştia nu-şi pot forţa angajaţii să se vaccineze şi sunt în pericolul de a pierde contracte, că nu vor avea suficienţi şoferi disponibili. Multe dintre firmele de transport arădene au doar 10% dintre şoferi vaccinaţi.

În aceste condiţii, şoferii de autocamion nu sunt dispuşi să se vaccineze din obligaţie şi dacă situaţia o va impune, sunt hotărâţi să renunţe la meserie.

Te-ar mai interesa: Poliomielita, risc de reapariție după trei decenii...

Care este imunitatea colectivă?

„În momentul de față vorbim de peste 4,9 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, ceea ce este un mare avantaj, aș putea spune, spre deosebire de celelalte țări care au decis să prelungească intervalul dintre cele două doze, și vedem în perspectiva acestei variante virale Delta cât de importantă este vaccinarea cu schemă completă pentru a ne proteja pentru riscul de spitalizare și de deces. Suntem la șapte luni de la debutul campaniei de vaccinare.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

În România, în momentul de față, estimăm circa 44% imunitate colectivă, dobândită prin vaccinare și prin boală, nu este suficient pentru a preveni un val important de îmbolnăviri”, dezvăluie Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, la Antena 3, citat de Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private