Sari la conținut

Anumiți emulgatori aditivi alimentari sunt legați de riscul de diabet de tip 2

aditivi alimentari
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lista emulgatorilor care cresc riscul de diabet de tip 2

Anumiți emulgatori aditivi alimentari,  legati de riscul de diabet de tip 2. Consumul regulat de alimente ultraprocesate crește riscul de tulburări metabolice, inclusiv diabet.

Acum, cercetătorii au descoperit că anumiți emulgatori, un aditiv alimentar comun utilizat în multe alimente procesate și ambalate, sunt legați de un risc crescut de diabet de tip 2.

Emulgatorii sunt aditivi utilizați în alimente pentru a amesteca două substanțe care altfel ar fi separate atunci când sunt amestecate. Sunt folosite în produse produse alimentare diverse, precum prăjiturile industriale, pâinea, biscuiții, deserturile, iaurturile, înghețatele, batoanele de ciocolată, margarina și mesele gata de consumat sau gata de încălzit.

Ele ajută la îmbunătățirea aspectului, a gustului și a texturii și la prelungirea termenului de valabilitate.

Anumiți emulgatori aditivi alimentari sunt legați de riscul de diabet de tip 2

Studiile au arătat că utilizarea emulgatorilor:

  • poate perturba sănătatea intestinului,
  • poate crește inflamația,
  • riscul de boli inflamatorii intestinale precum boala Crohn și colita ulceroasă, boli de inimă și cancer.

Pentru a înțelege legătura dintre consumul de emulgatori și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, cercetătorii celui mai recent studiu au examinat obiceiurile alimentare ale unui grup de 104.139 de adulți din Franța, urmărindu-le timp de până la 14 ani (între 2009 și 2023).

Participanții au făcut parte din studiul de cohortă web NutriNet-Santé, cu o vârstă medie de 43 de ani. Participanții au fost rugați să își înregistreze aportul alimentar cel puțin două zile, la fiecare șase luni peste 14 ani, detaliind toate alimentele și băuturile consumate, inclusiv numele de marcă pentru produse industriale.

Aceste înregistrări au fost comparate cu bazele de date pentru a identifica aditivi alimentari, cum ar fi emulgatorii, iar măsurătorile precise au fost determinate folosind teste de laborator.

  • Pe parcursul perioadei de studiu au fost diagnosticate 1056 de cazuri de diabet care au fost verificate folosind mai multe surse de date.

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, IMC, educația, antecedentele familiale, obiceiurile stilului de viață și calitatea dietei, cercetătorii au remarcat că expunerea cronică la anumiți emulgatori a fost legată de un risc crescut de risc de diabet de tip 2 pe parcursul a șapte ani.

Lista de aditivi alimentari periculoși

Următoarele sunt emulgatorii și riscul lor corespunzător:

  • Caragenani (caragenani totale și E407) – Risc crescut cu 3% la 100 mg/zi
  • Fosfat tripotasic (E340) – Risc crescut cu 15% la 500 mg/zi
  • Esteri ai acidului mono- și diacetil tartric ai mono- și digliceridelor acizilor grași (E472e)- Risc crescut cu 4% la 100 mg/zi
  • Citrat de sodiu (E331)- Risc crescut cu 4% la 500 mg/zi
  • Guma de guar (E412)- Risc crescut cu 11% la 500 mg/zi 
  • Guma arabica (E414)- Risc crescut cu 3% la 1000 mg/zi
  • Gumă xantan (E415) – Risc crescut cu 8% la 500 mg/zi

Cercetătorii avertizează că studiul nu stabilește o relație cauzală și pentru a înțelege mecanismele care leagă emulgatorii aditivi alimentari și apariția diabetului de tip 2, sunt necesare studii epidemiologice, toxicologice și experimentale suplimentare.

„Am găsit asocieri directe între riscul de diabet de tip 2 și expunerea la diverși emulgatori de aditivi alimentari utilizați pe scară largă în alimentele industriale, într-o cohortă potențială mare de adulți francezi”, au scris cercetătorii, potrivit Medical Daily.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel