Sari la conținut

Anunț pentru părinții care vor să participe la deschiderea anului școlar. Ce a transmis ministrul Educației

Anunț pentru părinții care vor să participe la deschiderea anului școlar. Iată ce a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Părinţii pot participa la festivitățile de deschidere a noului an școlar, a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

De luni, aproape 3 milioane de elevi și preșcolari se vor întoarce în sălile de clasă, pentru un an școlar marcat de mai multe modificări.

Printre acestea se numără structura sa în 5 module, despărțite de 5 vacanțe, eliminarea obligativității testelor și a mediilor din gimnaziu în calculul mediei de admitere la liceu.

De anul acesta, tezele nu mai sunt obligatorii, la fiecare materie va exista o singură medie, la final de an elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar părinții nu mai pot strânge bani pentru atenții destinate cadrelor didactice.

Anunț pentru părinții care vor să participe la deschiderea anului școlar. Sunt însă câteva probleme cronice ale sistemului de învățământ, rămase nerezolvate și amplificate de criza sanitară, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Una dintre ele este legată de lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru o bună parte dintre școli.

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să vă spun că în cele 17.872 de școli din România avem 24.915 clădiri, 2/3 din aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu. O treime însă, necesită. Din această treime doar 4.658 de școli au această autorizație de securitate la incendiu.

Recomandari ale Ministerului Sanatatii la inceput de an scolar

Prima recomandare a Ministerului Sănătății este aceea de purtare a măștii de protecție în spațiile închise aglomerate și realizarea, la prima oră de curs, zilnic, de către cadrele didactice, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, pentru identificarea unui eventual elev bolnav.

Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile, amintește ministerul. Printre recomandările pentru prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii se numără spălarea frecventă a mâinilor și dezinfecția lor, folosirea șervețelului de unică folosință sau plica cotului în caz de tuse sau strănut, aerisirea frecventă a sălilor de clasă, curățarea și dezinfecția suprafețelor și obiectelor înaintea începerii cursurilor, precum și evitarea schimburilor de obiecte personale.

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil, și informarea periodică a părinților de a nu trimite la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroze respiratorii sau dureri în gât.

În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informare a părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific, mai precizează Ministerul Sănătății, care nu uită nici de vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere, scrie RRA.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: