luni, septembrie 26, 2022

Moartea reginei Elisabeta a închis o pagină din istoria omenirii, marcând sfârșitul unei epoci în Marea Britanie. Pentru România, Marea Britanie este un reper și un prieten, după cum susține fostul președinte Ion Iliescu.

”Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume. Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică, şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, afirmă fostul preşedinte.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

El precizează că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a, iar Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice, a contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO.

De asemenea, Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE.

„Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru”, subliniază Ion Iliescu.

Te-ar mai interesa: SCHIMBARE TOTALĂ! Mesajul Anamariei Prodan pentru ...

În opinia sa, Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, şi pentru democraţie, ca sistem politic, un lider, şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper.

”Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, îşi încheie Iliescu mesajul potrivit news.ro

Te-ar mai interesa: Corpurile de iluminat joacă un rol important în pr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private