Sari la conținut

Anxietatea te îngrașă, te îmbolnăvește și provoacă depresia. Iată 10 plante care funcționează mai bine decât medicamentele!

anxietate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anxietate

Problemele de sănătate mintală sunt mult mai proeminente decât cred majoritatea oamenilor. Aproape 70% dintre americani consumă un fel de medicament eliberat pe bază de rețetă pentru anxietate.

Se estimează că unul din patru americani va experimenta o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, într-un anumit an, făcând din antidepresive a doua rețetă cea mai frecventă în Statele Unite, explică dr. Jennifer St. Sauver. Din păcate, antidepresivele prescrise în mod obișnuit, cum ar fi benzodiazepinele, au efecte secundare grave:

  • Modificări ale dispoziției (cum ar fi halucinații, gânduri de sinucidere)
  •  dificultăți de vorbire
  • Pierderea coordonării
  • Probleme la mers
  • Probleme de memorie
  • Ochi sau piele îngălbenite
  • Convulsii

Înainte de a vă baza pe aceste medicamente, iată o listă cu 10 plante naturale pentru anxietate pe care ar trebui să le încercați mai întâi.

Floarea pasiunii

Pasiunea este o floare exotică, cu miros dulce, cu activitate sedativă . În mod tradițional, este folosită ca ceai pentru a ușura anxietatea, insomnia, convulsiile și isteria.

Oamenii de știință cred că floarea pasiunii funcționează prin creșterea nivelului unei substanțe chimice numite acid gamma aminobutiric (GABA) în creier.

GABA scade activitatea unor celule cerebrale, făcându-vă să vă simțiți mai relaxat.

Este la fel de eficient ca oxazepamul (Serax) în tratarea simptomelor, dar are un impact mai puțin negativ asupra concentrării și capacității cognitive decât medicamentul.

Rhodiola

Rhodiola este o plantă folosită în medicina tradițională chineză și scandinavă pentru a reduce stresul, pentru a trata oboseala și pentru a promova fericirea.

Funcționează prin scăderea activității în sistemul nervos simpatic care controlează bătăile rapide ale inimii, dificultăți de respirație, tremurături, amețeli și greață.

De asemenea, stimulează eliberarea serotoninei, hormonul responsabil de fericire și relaxare.

Lavanda

Lavanda este utilizată în aromoterapie și în vindecarea naturală pentru tratarea depresiei ușoare până la moderate și a tulburărilor nervoase.

De asemenea, are proprietăți neuroprotectoare care stabilizează, de asemenea, dispoziția și ajută la gestionarea tulburărilor neurologice.

Lavanda este sigură de utilizat pe piele și se poate ingera, astfel încât să vă puteți bucura de aceste beneficii adăugând câteva picături de ulei esențial în baie, consumându-l ca un ceai sau plasând o pungă de flori uscate în pernă.

Ashwagandha

Utilizat în mod obișnuit în medicina ayurvedică, Ashwagandha este cunoscut în mod special pentru a ajuta agorafobia (anxietatea declanșată de mulțimi mari și spații deschise).

Un studiu din 2012 realizat pe 64 de voluntari, studiu randomizat, a constatat că planta a redus substanțial nivelurile serice de cortizol, un puternic hormon al stresului. Ashwagandha poate fi luat sub formă de supliment, dar este mai relaxant ca un ceai.

Muşeţel

Nu este nimic mai bun decât o ceașcă caldă de ceai de mușețel pentru a vă ajuta să dormiți sau pentru a vă ajuta să gestionați un atac de anxietate.

Mai multe studii au descoperit că floarea are activitate antidepresivă semnificativă, măsurată prin chestionarele Hamilton Depression Rating (HAM-D), în comparație cu un placebo.

Compușii săi activi, apigenina, luteolina și α-bisabololul, promovează relaxarea prin scăderea treptată a tensiunii arteriale.

Vanilie

Mirosul de vanilie favorizează instant relaxarea la majoritatea oamenilor. Un studiu a constatat că parfumurile de tip vanilie au fost asociate cu 63% mai puțină anxietate decât administrarea de aer umidificat singur .

Nu este de mirare că vanilia este adesea utilizată în lumânări, creme și produse spa.

 Valeriană

Rădăcina de valeriană poate fi luată sub formă de pilule sau ceai pentru a trata insomnia, tulburările de anxietate și cefaleea.

Iarba poate mirosi puțin puternic, deci este mai bine să o luați rapid și să clătiți gustul cu o lingură de sirop de arțar sau melasă.

 Sunătoare

Sunătoarea este ușor disponibilă în magazinele naturiste și poate fi cultivată chiar în curtea din spate.

Potrivit unei evaluări inter pares a medicului Klaus Linde de la Universitatea Tehnică din München, planta este la fel de eficentă ca antidepresive precum Prozac, dar are efecte secundare din ce în ce mai puțin dăunătoare.

Cu toate acestea, sunătoarea interacționează cu medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi cele pentru controlul nașterii, așa că trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră sau medicului naturist înainte de utilizare.

Balsam de lamaie

Balsamul de lămâie este o frunză plăcută, aproape citrică, care este utilizată pentru a ușura anxietatea și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu demență severă.

De asemenea, crește atenția, funcțiile de memorie și calmul. Este o cultură incredibil de ușor de cultivat, deci este mai rentabilă și mai sigură decât medicamentele.

Rozmarin

Rozmarinul este la fel de delicios pe cât este neuroprotector. Poate fi mirosit sau ingerat pentru a spori memoria și performanța cognitivă, în timp ce ușurează tensiunea nervoasă.

Uleiul esențial poate fi, de asemenea, utilizat pentru a vă dezlipi de antidepresive sau analgezice, cum ar fi morfina.

Amintiți-vă că este întotdeauna important să consultați un medic naturist sau un medic înainte de auto-medicare, chiar dacă se face cu substanțe naturale.

În timp ce aceste ierburi pentru anxietate oferă opțiuni excelente de tratament temporar, cel mai bun mod de a vă controla anxietatea este urmarea unui stil de viață sănătos, exerciții fizice, meditație și consiliere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel