duminică, ianuarie 29, 2023

Pacienții cu defecte ale retinei vor putea apela la terapia Luxturna, scoasă pe piață de Spark Therapeutics, în schimbul unei sume colosale.

Inventatorii acestui medicament revoluționar susțin că leacul uimitor, care poate vindeca o gravă formă de orbire, va fi unul dintre cele mai scumpe vândute vreodată: 850.000 dolari, adică 630.000 lire, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Te-ar mai interesa: Cum să controlezi colesterolul: 5 lucruri simple c...

Luxturna se injectează direct în ochi, la rădăcina defectului vizual, înlocuind gena neconformă din retină. Este prima terapie genetică aprobată în SUA și a primit avizul luna trecută de la  Administraţia Federală a Medicamentelor.

Prețul însă tocmai ce a fost dezvăluit. Mai demult, Spark Therapeutics, compania care a produs tratamentul, a afirmat că prețul s-ar învârti în jurul sumei de 1 milion de dolari, doar că l-au mai scăzut puțin: 850.000 dolari pentru ambii ochi, iar pentru un singur ochi, 425.000 dolari.

Președintele Spark Therapeutics, Jeff Marrazzo, a afirmat că dorește un preț responsabil, ca pacienții să poată avea acces la tratament.

Te-ar mai interesa: Cancerul pulmonar: semnul neplăcut care se agravea...

Luxturna este o terapie genetică inovatoare, diferită de tot ce a fost până acum. Corpul va avea posibilitatea să se ”repare” singur, înlăturând ADN-ul cu probleme.

Ei mai dețin un tratament pentru hemofilie și unul pentru așa numitul sindrom ”copilul din bulă”, unde pacienții sunt nevoiți să trăiască într-un mediu steril.

Problema sumelor halucinante a fost ridicată și la alegerile prezidențiale din SUA, când antreprenorul Martin Shkreli a cumpărat medicamentul Daraprim, folosit la tratamentul cancerului și SIDA și a urcat prețul de la 13.50 dolari la 750 dolari!

Te-ar mai interesa: Decesele cauzate de boli de inimă au crescut în ti...

Medicamentul care vindecă orbirea a fost aprobat deocamdată doar în SUA, dar este așteptat și în Europa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private