Sari la conținut

Apeluri abuzive la 112. Apelarea FALSĂ poate irosi viața altei persoane

apel de urgenta 112
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Apeluri false la 112

Apeluri abuzive la 112. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că 10% dintre apelurile non-urgente la numărul de urgență 112 au fost abuzive.

Apeluri abuzive la 112. Apelarea FALSĂ poate irosi viața altei persoane

SServiciul de urgență 112 nu este pentru apeluri în joacă sau pentru alarme false. Amenzile pot ajunge și la 4.000 de lei, dar cu toate acestea, peste 230.000 de apeluri abuzive s-au înregistrat la 112 în prima jumătate a acestui an.

Peste 5,2 milioane de apeluri au fost primite la numărul de urgență 112 în primele șase luni ale anului, conform statisticilor STS. Mai mult de jumătate dintre ele au fost apeluri ale unor persoane aflate într-o situație de urgență, restul non-urgente, spune purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, locotenent-colonelul Cătălin Chirca.

Au sunat la 112 chiar dacă nu au avut o urgență reală

„10% dintre apelurile non-urgente la numărul de urgență 112 au fost abuzive. Mai exact, acestea sunt cazurile în care persoanele au sunat la 112 chiar dacă nu au avut o urgență reală, apelând serviciul pentru a glumi, pentru a aduce injurii operatorilor sau au sunat fără a spune nimic”, a declarat Locotenent-colonel Cătălin Chirca, potrivit RRA.

Este important să sunăm la 112 doar atunci când avem o urgență reală, a mai adăugat Cătălin Chirca.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește

„ Le reamintim ascultătorilor să apeleze responsabil numărul de urgență 112. Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge până la 4.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către structurile Ministerului Afacerilor Interne”, a mai declarat omul legii.

Datele statistice ale STS se mai arată că, în continuare, adulții sunt cei care sună abuziv la 112, de zece ori mai mult decât copiii.

Cele mai multe au fost din județele Gorj, Argeș, Olt, Constanța și Dolj, potrivit datelor Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel