Sari la conținut

Apendicele, scutul imunității noastre. La ce pericole se expun persoanele care nu îl mai au

Apendicele și cât este de bun pentru sistemul nostru imunitar! Contrar părerii unora, funcția apendicelui este foarte importantă pentru buna funcționare a corpului uman. El întărește și sprijină sistemul imunitar.

Mulți ani, medicii l-au considerat un organ rudimentar, fără nicio funcție în organism. Însă ultimele studii arată că apendicele accelerează sistemul imunitar al adulților, concentrând în interiorul său o sumedenie de celule imune. Mai mult, este un organ limfoid, în care se formează limfocitele, leucocitele cu rol vital în imunitatea organismului.

Apendicele uman ajută maturarea limfocitelor numite și celulele B. Celulele B sunt limfocite implicate în imunitatea umorală.

Celulele B produc anticorpi care atacă bacteriile, virusurile și toxinele. Apendicele produce și molecule specifice care coordonează limfocitele spre diferite zone ale corpului.

Un anticorp specific, imunoglobulina, glicoproteidă cu funcție de anticorp, IgA, este produsă de apendice și are un rol important în imunitatea mucoaselor.

Apendicele este un depozit al bacteriilor bune, care ajută organismul să se refacă după infecții și care protejează intestinele de viitoare bacterii dăunătoare.

Cercetătorii au demonstrat că persoanele care au rămas fără apendice sunt de 4 ori mai predispuse la infecții, diaree, febră, greață și dureri abdominale.

Apendicita reprezinta inflamarea apendicelui, insotita de greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, febra si dureri severe in abdomen. Durerea poate fi resimtita la ridicarea genunchiului drept sau la mers.

Totusi, simptomele apendicitei difera de la un caz la altul, iar pentru a preveni complicatiile este bine sa consulti un medic daca durerile abdominale persista mai mult de o ora.

Uneori, inflamarea apendicelui nu este insotita de simtome caracteristice, astfel incat trece neobservata, iar alteori, procesul evolueaza rapid. Atunci cand nu se actioneaza rapid, apendicele se infecteaza si, din pricina inflamatiei, se poate perfora, infectia propagandu-se in cavitatea abdominala. Peritonita, caci asa se numeste complicatia apendicitei, ii poate fi fatala pacientului.

Oamenii de știință spun că apendicele ajută în dezvoltarea fetală. Se pare că fetusului începe să i se mărească apendicele din a 5-a săptămână de sarcină, iar dezvoltarea este serioasă. Organul acesta este mai mare în copilărie și se micșorează pe măsură ce începe adolescența.

Celulele speciale, pe nume endocrine, apar în apendicele unui fetus din a 11-a săptămână de sarcină, iar aceste celule speciale produc hormoni.

Un studiu a arătat că un apendice mai scurt poate reprezenta un factor de risc pentru cancerul de colon.

Surse: Universitatea din Edinburgh, Universitatea Cambridge, Universitatea Otago, Wikipedia, NCINews.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel