Sari la conținut

Apendicita: Cauze, simptome, tratament și complicații

peritonita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cauza peritonita

Apendicita este o afecțiune medicală care poate apărea brusc și poate cauza disconfort intens. Deși funcția exactă a apendicelui nu este pe deplin înțeleasă, se crede că acesta poate juca un rol în sistemul imunitar al corpului.

Ce este apendicita

Apendicita este inflamația apendicelui, o mică extensie de formă de tub, situată în partea dreaptă a abdomenului inferior.

Inflamarea apendicelui reprezintă o urgență chirurgicală și neceită prezența la medic, iar dacă diagnosticul se confirmă, apendicectomia (extirparea apendicelui) este imperios necesară.

În acest articol, vom explora simptomele caracteristice, opțiunile de tratament și modalitățile de prevenire a apendicitei.

Cauze

Apendicita acută poate apărea atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer. Pe de altă parte, poate apărea ca un răspuns la alta inflamație/infecție din corpul nostru.

Apendicita cronică, deși apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de  inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată de timp și poate deveni extrem de dureroasă.

Pentru a determina cauza clară a apendicitei este recomandată analiza histopatologica a apendicelui odată extras.

apendicita
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Apendicita: simptome

Fiind o urgență medicală, este important să recunoaștem simptomele, pentru a nu întârzia vizita la medic. Simptomele apendicitei pot varia, dar cele mai comune includ:

 • durere abdominală acută în partea dreaptă jos a abdomenului,
 • greață,
 • vărsături,
 • pierderea poftei de mâncare,
 • febră,
 • diaree,
 • constipație,
 • umflarea abdomenului

Durerea poate începe vag în jurul buricului, apoi migrează spre partea inferioară a abdomenului pe măsură ce inflamația apendicelui progresează.

analize de sange
Sursă: Unsplash

Diagnostic și tratament

Diagnosticul apendicitei este adesea stabilit printr-o combinație de: istoric medical, examen fizic și teste suplimentare, cum ar fi:

 • analizele de sânge și imagistica medicală,
 • ultrasunetele,
 • scanările CT.

Tratamentul standard implică de obicei îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat, cunoscută sub numele de apendicectomie. Este important ca această intervenție să fie efectuată cât mai curând posibil pentru a preveni complicații grave, cum ar fi ruptura apendicelui.

Complicații

Apendicita acută netratată poate duce la apariția peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.

Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicație redutabilă a apendicitei și poate duce la alte complicații, inclusiv la necesitatea unei incizii de mari dimensiuni.

Prevenirea apendicitei

Deși nu există modalități garantate de prevenire a apendicitei, menținerea unei diete echilibrate, bogată în fibre și hidratare adecvată poate ajuta la menținerea sănătății intestinale. De asemenea, evitarea consumului excesiv de alimente grase și procesate poate reduce riscul de inflamație abdominală.

Apendicita este o afecțiune serioasă care necesită atenție medicală promptă. Cunoașterea simptomelor și căutarea imediată a îngrijirii medicale pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la promovarea unei recuperări rapide.

Nu ezitați să consultați un medic dacă aveți suspiciuni cu privire la apendicită sau la orice altă problemă de sănătate abdominală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel