Sari la conținut

Armata SUA a dezvoltat un sistem de identificare a bolilor cu 6 zile înainte de declanșarea acestora

Boli periculoase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dorica Dan, despre funcţionarea Centrului Pilot pentru Boli Rare

Departamentul american al Apărării (DOD) a inventat un dispozitiv portabil capabil să identifice bolile cu șase zile înainte de declanșarea acestora.

Este vorba de o unitate de inovare în domeniul apărării (Defense Innovation Unit – DIU), realizată în parteneriat cu sectorul privat, bazată pe un algoritm de inteligență artificială (IA) ce s-a dovedit de mare succes în identificarea infecțiilor în timpul pandemiei Covid-19.

Jeff Schneider, manager de program pentru proiectul RATE (Rapid Assessment of Threat Exposure – Evaluarea rapidă a expunerii la amenințări), a anunțat la finele lunii trecute planurile de extindere a utilizării tehnologiei pentru detectarea altor boli infecțioase la membrii serviciului.

Prevenţia bolilor infecto-contagioase

„Departamentul Apărării investește foarte mult în menținerea pregătirii forței de muncă pentru a îndeplini misiuni esențiale. Cu toate acestea, riscul de boli infecțioase, precum Covid-19, a fost mult timp o variabilă imprevizibilă”, afirmă Schneider într-un comunicat al guvernului american, potrivit portalului 360medical.ro.

Cu RATE, DOD poate utiliza dispozitive portabile comerciale pentru a monitoriza în mod neinvaziv starea de sănătate a unui membru al serviciului și pentru a oferi alerte timpurii în cazul unei potențiale infecții înainte ca aceasta să se răspândească, a precizat acesta.

Cu o finanțare suplimentară de 10 milioane de dolari, RATE se va baza pe succesul său din 2020-2021, care a demonstrat că tehnologia purtabilă ar putea prezice Covid și alte boli cu 2,3 zile înainte de testele de diagnosticare.

Tehnologia utilizează date biometrice

În prezent, tehnologia utilizează date biometrice de la dispozitive portabile de calitate comercială, cum ar fi ceasurile Garmin și inelele Oura, dar planul este de a utiliza date biomarker de la orice dispozitiv portabil inteligent.

Proiectul RATE al DIU utilizează un algoritm puternic de IA predictivă, antrenat cu ajutorul datelor dobândite în spital din cazurile monitorizate de Covid-19. În unele cazuri, algoritmul a prezis infecții cu până la șase zile înainte de apariție, inclusiv cazuri asimptomatice.

Un studiu din 2022 publicat în revista Scientific Reports a prezentat acest algoritm inteligent. „Tehnologia a produs în sfârșit un produs care va crește sănătatea și bunăstarea generală pentru o comunitate de prim-sergenți care de multe ori își prioritizează oamenii înaintea propriei lor sănătăți”, spune sergentul-șef al Forțelor Aeriene Christopher Gradel de la Air Combat Command.

Compania tehnologică Philips este implicată în dezvoltarea algoritmului și și-a extins eforturile la nivel global pentru a accelera comercializarea și dezvoltarea acestuia. Întrucât algoritmul nostru este adaptabil la orice dispozitiv inteligent, putem utiliza date de biomarker de la orice dispozitiv portabil de uz comercial, de tip off-the-shelf”, spune Navin Natoewal, șef al soluțiilor tehnologice integrate la Philips.

Markeri rulați în raport cu seturile de date clinice

Potrivit acestuia, markerii sunt rulați în raport cu seturile de date clinice stocate într-un cloud pentru a crea un scor de wellness RATE. Scorul s-a dovedit a fi un indicator al apariției infecțiilor.

Natoewal a explicat că algoritmul inteligent a trecut prin ani de teste pe teren și de studii evaluate de comunitatea științifică, oferind o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, în timp ce continuă să extindă seturile de date și cercetările în colaborare cu instituții academice de top.

Planul este ca RATE să fie compatibil și cu alte dispozitive, dar în prezent implementarea actuală a dispozitivelor purtabile va include ceasurile Garmin și inelele Oura. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite a clasificat RATE ca fiind un dispozitiv general de wellness.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel