Categories: Stil de viaţă

AȘA VĂ mențineți CREIERUL ÎN FORMĂ și îl protejați de ATACUL CEREBRAL și DEMENȚE

Cum nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua creștere, problele riscă să se complice pe viitor. Oficial, un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.  Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

Risc major de AVC și demențe fără număr

România se situează pe primul loc la accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson. “Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala,  dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice” a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu( FOTO), presedinte al  Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Soluții: comunicați direct, pozitiv, citiți, faceți mișcare constant

Solutii exista, iar rezultatele cercetarilor continue in domeniul neuroreabilitarii sunt prezentate si in cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc la Bucuresti, in perioada 26-28 iunie a.c. Evenimentul care a adus in Romania varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice este organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), sub egida Federatiei Europene a Societatilor de“In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta”, a mai punctat presedintele SNR. Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.

38% dintre europeni sunt afectați de tulburări neurologice și psihice

Disfuncțiile neuro-psihice afectează mai mult de 160 milioane de europeni-adica 38% din populația Europei-în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council și European College of Neuropsycopharmacology în 2011.  Acest raport are la bază un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen,  ce a arătat că 27% din populația adultă (cuprinzând persoane cu vârsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică( pihoze, anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalența bolilor neuro-psihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepția abuzului de alcool) 33,2:21,7.

Afectiunile neurologice și psihiatrice nu au putut fi grupate în categorii diferite, ele manifestându-se, de multe ori, simultan la același pacient. Astfel nu a fost posibilă determinarea separată a prevalenței lor. Luând în considerare  anii trăiți cu dizabilitate și moarte prematură (DALY), gradul de reintegrare socială și profesională, costurile suportate de sistemele de sănătate, afecțiunile neuro-psihice reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate în Europa. Afectiunile care determină cele mai mari dizabilități sunt depresia, demența, abuzul de alcool și accidentele vasculare.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuro-psihice dar și acest număr subestimează numărul real al pacienților, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afectiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilități, comparativ cu procentul de dizabilităti secundare afecțiunilor cardio-vasculare-4% . Dintre acestea cele mai severe sunt : tulburarea depresivă (5,6% din DALY), dependența etanolică(3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer și alte demențe (2%).

 

 

 

 

Recent Posts

Elixirul longevității și vitalității: substanța naturală care revigorează mintea, corpul și sufletul

Elixirul longevității și vitalității. În inima misterioșilor Munți Himalaya, în vârful lor împietrit de timp,…

21 de minute ago

Spirometrii gratuite timp de două zile în București și Timișoara. Ce trebuie să faci

Spirometrii gratuite. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă…

50 de minute ago

Horoscop 9 mai. Cele șase zodii care trebuie să facă schimbări radicale în carieră

Horoscop 9 mai. Berbecii, Taurii, Fecioarele, Balanțele, Săgetătorii și Vărsătorii vor avea de cumpănit asupra…

o oră ago

Educația despre astm responsabilizează! Cele mai frecvente simptome ale astmului. Sfaturi de aur pentru a ține boala sub control

Educația despre astm responsabilizează! Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează…

2 ore ago

Ce este cancerul ovarian. Teste necesare în diagnosticarea „ucigașului tăcut”

Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un…

2 ore ago

Un antibiotic comun ar putea preveni și trata bolile respiratorii, inclusiv COVID-19

Rezultatele unui studiu recent au arătat că o serie de boli respiratorii, inclusiv COVID-19 și…

3 ore ago

Citeste si: