Sari la conținut

Atacul de cord: avertismentul privind un risc crescut de deces în următorii trei ani

riscu de infarct
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne infarct

Un atac de INIMA este un eveniment care pune viața în pericol; totuși, cei care supraviețuiesc unui infarct miocardic – așa cum se numește – sunt expuși unui risc mai mare de a face altul, mai mortal.

Un studiu recent, unul dintre cele mai mari de acest gen, a identificat o modalitate de a identifica mai bine dacă cineva prezintă un risc mai mare de a muri în următorii trei ani după un atac de cord.

Niveluri mai ridicate ale sensibilității proteinei C-reactive (CRP) – un marker pentru inflamație – a fost un bun indiciu dacă o persoană va muri în termen de trei ani de la un atac de cord. Un astfel de test de sânge simplu, care este deja folosit în spitale pentru a diagnostica alte afecțiuni, ar putea salva viața.

Instrumentul ar putea fi folosit pentru a eficientiza modul în care pacienții sunt tratați în spital după un atac de cord suspectat.

De exemplu, celor identificați ca fiind cu risc mai mare (de deces) ar putea primi un tratament mai agresiv și monitorizați mai îndeaproape.

Între timp, cei identificați ca având un risc mai scăzut ar putea fi reasigurați și trimiși acasă.

În momentul de față, când pacienții sunt internați în spital în urma unui atac de cord suspectat, se efectuează un test de sânge pentru a verifica proteina troponină.

Troponina este eliberată în fluxul sanguin atunci când inima este deteriorată, de aceea este un bun indiciu al unui atac de cord.

Cu toate acestea, testul de sânge ar fi o oportunitate optimă pentru a măsura și nivelurile CPR.

Măsurarea nivelurilor CPR, alături de troponina, ar putea diferenția care pacienți au un risc mai mare sau mai mic de deces.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel