miercuri, mai 25, 2022
Atenție! Această vitamină luată în exces poate provoca leziuni hepatice, subțierea oaselor și căderea părului.
Pe măsură ce îmbătrânim, mulți dintre noi fac tot posibilul pentru a avea o dietă sănătoasă. Obținerea zilnică a vitaminelor și nutrienților potriviți nu numai că te poate ajuta să te simți mai bine, ci și să trăiești mai mult.
Cu toate acestea, dacă obișnuiești să iei suplimente, lucrurile pot deveni puțin complicate. Potrivit experților în sănătate, mai mult nu este întotdeauna mai bun atunci când vine vorba de anumiți nutrienți. De fapt, s-a dovedit că a lua prea multă vitamina A cauzează o serie de probleme de sănătate.
Vitamina A picături: Cum te ajută aceasta să scapi de vederea încețoșată

Ce este vitamina A?

Vitamina A este un grup natural de vitamine solubile în grăsimi cu proprietăți antioxidante – ceea ce înseamnă că ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi asupra celulelor noastre. Majoritatea oamenilor cunosc vitamina A pentru capacitatea sa de a ne proteja și îmbunătăți vederea, dar joacă un rol în multe alte funcții ale corpului.
Vitamina A este folosită în:

 și joacă un rol în funcția organelor vitale precum:

 • inima,
 • rinichii
 • plămânii.

De asemenea, ne ajută să regenerăm țesuturile corporale precum:

 • pielea
 • părul.

Există două tipuri diferite de vitamina A  preformată (numită și retinol), care se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, păsările de curte, ouăle și peștele, și provitamina A, care provine din fructe și legume.

Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 700 micrograme (mcg) pentru femeile adulte, pe care majoritatea oamenilor o pot obține numai din alimente. Cu toate acestea, din cauza beneficiilor propuse pentru îmbătrânire, mulți bătrâni recurg la suplimente de vitamina A.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului de ochi: cinci semne care in...

Atenție! Această vitamină luată în exces poate provoca leziuni hepatice, subțierea oaselor și căderea părului

Dar experții în sănătate spun că acest lucru poate fi nesigur. De ce nu ar trebui să luați suplimente cu vitamina A (dacă nu vă recomandă medicul).

Potrivit Clinicii Mayo, chiar și o singură doză de prea multă vitamina A ar putea avea efecte secundare neplăcute. Luarea unei doze de 200.000 mcg vă poate determina să aveți vertij sau vedere încețoșată.

Deși probabil că nu veți lua atât de mult, ei spun, de asemenea, că luarea a doar 3.000 mcg de vitamina A pe zi (care echivalează cu 10.000 UI – cantitatea găsită în suplimentul standard) pe termen lung poate duce la probleme precum:

Te-ar mai interesa: Chisturile dentare: Cauze, simptome, tratament. Dr...

 • dureri de cap,
 • greață,
 • iritație a pielii,
 • oase și articulații dureroase,
 • diaree
 • subțierea oaselor,
 • afectarea ficatului,
 • comă
 • chiar moartea.

Prin urmare deși vitamina A te poate ajuta să îmbătrânești cu grație și să previi probleme precum pierderea vederii legate de vârstă și cancerul, probabil cel mai bine este să adaugi mai mult din această vitamină în dieta ta prin alimentele pe care le consumi. Cu excepția cazului, desigur, în care medicul tău te sfătuiește să iei suplimente.

Ca întotdeauna, discutați cu medicii dumneavoastră despre orice suplimente pe care le luați, deoarece consumul prea mult vă poate pune sănătatea în pericol.

Te-ar mai interesa: Horoscop 25 mai 2022. Astrolog: „Perioadă puternic...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private