duminică, decembrie 4, 2022

Atenție, acest „mic” detaliu poate duce la AVC, infarct, alte boli și complicații grave, deces. Nu prea i se dă importanță, dar este un semnal de alarmă puternic.

 

Viteza în care trăim, grijile cotidiene și problemele ce par tot mai de nerezolvat ne dau mari bătăi de cap și ne provoacă insomnii.

Iar insomnia nu este ceva căreia să-i acordăm prea multă importanță, nu-i așa…? Din păcate, este extrem de des întâlnită și este o problemă serioasă de sănătate ce duce la complicații incredibile!

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

Lipsa de somn ne slăbește, ne face sensibili la orice și, pe fondul unui organism obosit și vulnerabil, încep să apară problemele. 

Dar atuncî când insomnia are alte cauze și putem ajunge la daune majore pentru sănătatea fizică și psihică, este bine să o tratăm la modul serios.

Din insomnie putem să o dăm în anxietate, depresie, stări de agitație, nervozitate, ineficiență la locul de muncă, apatie iar lista poate continua.

Perioadele stresante, grijile pot provoca pentru o perioada scurta de timp tulburari de somn, majoritatea pacientilor revenind la un somn normal dupa aceste episoade.

Te-ar mai interesa: Leacul pentru regenerarea celulelor hepatice. Lidi...

Sunt si pacienti care, daca dezvolta aceste episoade de insomnie pentru cel putin trei nopti pe saptamana timp de cel putin trei luni de zile, inseamna ca au ajuns la o cronicizare a acestor tulburari de somn.

Comun celor doua forme este somnolenta diurna, tulburarile de atentie, memorie si concentrare, lipsa energiei pana la dezvoltarea anxietatii, depresiei sau a altor forme de deteriorare cognitiva.

Te-ar mai interesa: Gheața neagră”, extrem de periculoasă. Carambol cu...

Studiile au demonstrat totodata, si existenta unei corelatii intre insomnie si aparitia bolilor cardiovasculare conform unor studii realizate pe esantioane mari pe populatie fara istoric de afectare cardiaca la inceputul studiului si inainte de aparitia insomniei.

Cauzele insomniei sunt multiple. Poate fi vorba despre o afectare la nivel psihic, fie somatic sau ambele, dar si datorate anumitor factori externi.

Te-ar mai interesa: România sau tomberonul Europei: mii de tone de hai...

Gandurile, mintea hiperactiva, tulburarile din sfera psihica (anxietate, depresie, tulburare bipolara) duc la degenerarea in timp a somnului fiziologic.

Femeile, mai predispuse

Dereglarile hormonale, schimbarile aparute in sarcina, menstruatie sau la menopauza, afectiunile medicale (cardiace, pulmonare, digestive) sunt factori de natura somatica despre care se stie ca pot genera si insomnie.

De asemenea, mediul in care se doarme, zgomotele de fundal, factorul termic, lumina prea puternica, radiatiile emise de diverse surse (telefon, computer, televizor) pot afecta nivelul de melatonina – hormonul responsabil de reglarea somnului.

Te-ar mai interesa: Ce faci când ai o urgență medicală în weekend? Dr....

Exista anumite persoane care pot avea o predispozitie pentru a dezvolta insomie in timp. Este vorba despre cei care se confrunta cu stres pe termen lung, care calatoresc des si schimba fusurile orare.

La fel de vulnerabili sunt și adolescentii, varstnicii, femeile insarcinate sau aflate la menopauza, consumatorii de droguri si alcool, precum si cei cu un stil de viata sedentar.

Intr-o oarecare masura medicamentele precum glucocorticoizii sau antidepresivele duc si acestea la riscul de a dezvolta insomnie, notează sfatulmedicului.ro. 

Risc de AVC, infarct, tumori…

Studii clinice efectuate pe pacientii care manifestau insomnie au identificat un procentaj ridicat (peste 25%) in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiovasculare (risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral de cauza cardiaca, hipertensiune)

si aparitia apneei de somn la pacientii care prezentau tulburari ale somnului fata de cei care nu aveau aceste probleme.

Lipsa somnului contribuie la producerea unui nivel mai ridicat al homonilor de stres, fapt ce creste riscul aparitiei unui AVC sau al HTA, potrivit aceleiași surse.

Mare atenție la rezultatele acestor analize

Mai mult, s-a constatat in cazul persoanelor care prezentau insomnie, o crestere a biomarkerilor proinflamatori implicati in procesul de aterogeneza, printre acesti markeri fiind identificati cu un nivel ridicat proteina C reactiva (PCR), factorul de necroza tumorala si interleukina 6 (IL-6).

Ulterior, inflamatia vasculara contribuie la dezvoltarea placilor de aterom, aparitia accidentelor ischemice (angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral de cauza cardiaca), dezvoltarea apneei de somn,

a hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace odata cu trecerea timpului si prelungirea procesului inflamator sustinut de persistenta cauzei care a dus la generarea acestuia, in cazul de fata tulburarile de somn.

Așadar, luați în serios toate aceste aspecte și aveți grijă când organismul transmite semnale de alarmă până nu este prea târziu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private