Sari la conținut

Atenție la acest aliment! Ciuhodaru: Face diferența dintre viață și moarte

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Conform unor studii, ciupercile au anumiti compusi care pot anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral. Pe langa multitudinea de beneficii, aceste legume, conform medicilor, pot deveni un pericol pentru sanatate.

În acest context, un medic a avertizat că nu trebuie să ne jucam, deoarece intoxicația „poate fi mortală”.

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva. (…) Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a avertizat dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit dcmedical.ro

Medicul a explicat și modalitatea în care se manifestă intoxicația cu ciuperci.

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. (….) Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.

Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală pot face adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică”, a completat dr. Ciuhodaru.

Medicul ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate
În acest context, medicul Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.

Tudor Ciuhodaru: Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase

„Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omenești. Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte. Curățate și spălate. Păstrate în frigider. Întotdeauna preparate”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Simultan, acesta a subliniat și că „nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir”. Potrivit medicului, există riscuri indirecte, fiind vorba despre „o boală a sărăciei” în cazul unor familii cu venituri mici.

„Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică. Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore. Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a subliniat dr. Tudor Ciuhodaru.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel