Categories: Ştiri sănătate

Atenție la acest aliment! Dr. Bilic: „Poate duce la ficat gras, grăsime abdominală și colesterol crescut”

Mihaela Bilic, medic nutriționist, trage semnalul de alarmă în ceea ce privește consumul unor alimente aparent sănătoase. 

Mihaela Bilic,medic nutritionist, a vorbit la un moment dat despre consumul de fructe. Potrivit spuselor sale, nu este bine sa facem excese culinare, nici măcar atunci când vine vorba de alimentele sanatoase, precum fructele.

Nutritionistul sustine ca fructele sunt un desert, iar daca nu ajung sa fie consumate cu masura va pot ingrasa si imbolnavi.

Mihaela Bilic: Fructoza oboseste ficatul

„Toata lumea stie ca alcoolul e un produs care se metabolizeaza exclusiv in ficat si ca urmare, consumat in exces, poate duce la steatoza hepatica (ficat gras), colesterol si trigliceride crescute si grasime pe/in abdomen. Adica acea grasime care se infiltreaza printre organele interne, le sufoca si le imbolnaveste, chiar daca pe cantar nu avem o greutate de speriat.

Alcoolul provine din fructe și cereale

Alcoolul este un zahar fermentat si provine din…fructe si cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la baza molecula de fructoza. O molecula considerata pana nu demult benigna ca doar, nu-i asa, zaharul din fructe e sanatos!

Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoza care poate fi folosita drept combustibil de orice celula, de la creier pana la inima si muschi, pe fructoza nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, cand mancam paine, paste, mamaliga, orez sau fasole boabe, toate celulele se hranesc din amidonul ce contine glucoza. Cand mancam fructe, toata fructoza se duce in ficat.

Atentie, fructoza se metabolizeaza EXCLUSIV in ficat, iar capacitatea lui enzimatica e limitata (maxim 10-15g/zi). Consumata in exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizarii alcoolului si duce la grasime abdominala, ficat steatozic si colesterol crescut.

Concluzia: fructele sunt un desert si se mananca cu masura. Mestecate! Pentru ca un pahar de suc contine apa si fructoza din 3 fructe, adica materie prima pentru grasimea de pe burta”, a scris Mihaela Bilic, medic nutritionist, pe pagina sa de socializare.

 

Recent Posts

Pensionarii care vor avea o creștere de până la 1.600 de lei după recalculare. Câți ani au lucrat?

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și…

20 de minute ago

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să…

50 de minute ago

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

o oră ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

2 ore ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

2 ore ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic