Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distrusă de dezinfectanţi! Persoanele cu riscul cel mai mare de infectare

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Houston relevă că acest tip de infecție este extrem de frecventă în rândul persoanelor în vârstă din spitale şi din aziluri.

Boala provoacă inflamația colonului, cauzând simptome care variază de la diaree la sepsis care poate pune viața în pericol. Potrivit statisticilor, 10% dintre oameni au bacteria fără să fie bolnavi.

Tulpinile ucigaşe se dezvoltă pe aproape orice suprafață

Oamenii de ştiinţă susțin că aproximativ 1% din totalul persoanelor vârstnice vor muri în urma unei infecții cu Clostridium difficile, neexistând niciun dezinfectant capabil să elimine complet bacteriile încorporate în biofilme.

Potrivit cercetării publicate în revista “Antimicrobial Agents and Chemotherapy journal” al Societății Americane pentru Microbiologie, cinci tulpini unice de tip C. dif, încorporate în trei tipuri diferite de biofilm cultivate timp de 72 sau 120 de ore, au fost expuse la șapte dezinfectante diferite folosite în spitale. Bacteriile pot crește pe aproape orice suprafață și formează un biofilm complex, precum o “armură”, unde pot supraviețui și prospera.

Aceste biofilme devastatoare se formează pe dispozitive medicale precum cateterele sau acele de injecție, oferind bacteriilor acces direct la pacienți. În centrul unui biofilm, există o zonă fără oxigen, un loc unde se dezvoltă sporul anaerob al C. dif, care moare atunci când atinge oxigenul.

Cercetătorii au fost capabili să obțină un spor al bacteriei și să-l facă să germineze o și să se reproducă în cadrul unui biofilm, în timp ce a fost expus unui mediu bogat în oxigen.

“Acest studiu ajută să explice de ce C. dif este atât de greu de eradicat din mediu și demonstrează capacitatea acestor spori de a fi atât de omniprezenți și de a se propagă în mediul înconjurător”, a precizat Kevin Garey, profesor de farmacie la Universitatea din Houston citat de sciencedaily.com.

Bacteria atacă persoanele cu imunitate scăzută

Clostridium difficile, pe care expertii au reclasificat-o recent în Clostridioides difficile, este o bacterie anaerobă ce arată ca un bețișor şi trăieşte în intestin.

Cu toate acestea, dacă nivelul bacteriilor intestinale se dezechilibrează, această bacterie se poate înmulţi cauzând probleme grave de sănătate în special în cazul persoanelor cu organismul slăbit, cum sunt bătrânii, copiii mici, diabeticii sau cei care fac chimioterapie, iau imunosupresoare sau tratamente agresive cu antibiotice. Bacteria se poate răspândi de la fecale la alimente, apoi la suprafeţe şi alte obiecte.

Îmbolnăvirile cu C. diff sunt tot mai frecvente și, în fiecare an, mii de pacienți din România primesc acest diagnostic.

Infecţia se declanșează cel mai des în spital

Medicii atrag atenţia că 7 din 10 cazuri sunt asociate cu internarea. Unii nu au bacteria de dinainte, ci o iau din salon, înghițind spori microscopici proveniți de la alți pacienți.

Supraviețuirea C. dif în spitale și centrele de îngrijire medicală este deosebit de periculoasă. În cazuri grave, infecţia poate provoca peritonită, septicemia sau perforarea colonului.

Simptomele mai vizibile pot include: deshidratare, febră mare, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale severe şi durere, greaţă, pierdere în greutate.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

9 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

9 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

10 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

10 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

11 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului