vineri, mai 27, 2022

Atenție, părinți! Simptomele Omicron la copii. Avertismentul medicului pediatru Mihai Craiu.

În cadrul unei dezbateri organizate marți, 18 ianuarie de Organizația Salvați Copiii, medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a explicat care sunt simptomele de infectare cu varianta Omicron la copii.

Atenție, părinți! Simptomele Omicron la copii

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi.

(…) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor…

Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a subliniat medicul pediatru.

Sindromul Long Covid îii afectează și pe copii

Deși rar în rândul lor, sindromul long COVID îi afectează și pe copii, mulți dintre ei putând să aibă simptome chiar și 12 săptămâni după infectare.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...

„Aceşti copii care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi din păcate unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă.

(…) Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

Măsuri de prevenție. Avertismentul medicului pediatru Mihai Craiu

Ce trebuie să facă părinții pentru a evita infectarea atât a lor cât și a copiilor cu tulpina Omicron, în această perioadă? Evitarea locurilor aglomerate și respectarea normelor de igienă ar trebui să fie respectate de toată lumea, atenționează specialistul.

„Copiii mici de doi ani NU au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim.

Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii, care am venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Nu poți pierde grăsimea de pe burtă? Atenție la ac...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private