Sari la conținut

Atenție, șoferi! Staționarea cu motorul pornit, interzisă în cel mai poluat oraș din România. Amenzi usturătoare

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă
Sursă foto: Getty Images
Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă prin modificarea codului rutier. Totul pleacă de la o inițiativă civică dezvoltată în București, care are drept finalitate un proiect de lege ce va fi depus în această iarnă în Parlament.

Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari anunță că inițiativa „Oprește motorul!” devine lege.

Proiectul va fi inițiat ca urmare a unei campanii derulate în București de cele două asociații.

În primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.

Sursa: Unsplash

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă: proiect de lege

Campania a dus în final la redactarea unei legi naționale. Această lege va modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit. Șoferii ar putea fi amendăți și atunci când stăționează cu motorul pornit mai mult de 5 minute. Sancțiunile sunt prevăzute într-un proiect de lege inspirat din reguli ce se aplică deja în Italia și Franța. Doar că în aceste țări exigența este mai mare: este ilegal să stai cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, potrivit Știrile TVR.

Oana Neneciu, preşedinte executiv, ECOPOLIS: „Cred că oamenii nici nu știu că atunci când țin motorul pornit, poluează de fapt aerul. E vorba de stăționare de peste 5 minute. Asta e definiția staționării, oprirea voluntară mai mult de 5 minute”.

Opriți Motorul

Cei care nu se conformează, primesc la prima abatere avertisment, iar apoi amendă, care va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei.

În Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro.

Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă: „O legendă urbană care merge printre șoferi spune că motorul are viață mai lungă dacă îl ții pornit înainte de a pleca la drum, că se încălzește, sunt tot felul de teorii.

Sunt complet false, mașinile din zilele noastre nu au nevoie să fie încălzite cu minute în șir și nu trebuie să fie pornite în momentul în care ajungem la destinație. Opriți Motorul”.

Interzicerea staționării cu motorul pornit este o măsură care ar putea avea un impact semnificativ asupra calității aerului din București. Potrivit studiilor, staționarea cu motorul pornit este responsabilă pentru aproximativ 20% din poluarea cu noxe din orașe.

Noua măsură va intra în vigoare în prima parte a anului 2024.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: