Sari la conținut

Cristi Puiu: „Este aberant să spui că te vaccinezi doar ca sa pleci în Grecia. Cred că o să vină vremuri foarte grele şi participăm cu toții la asta”

Cristi Puiu: „Este aberant să spui că te vaccinezi doar ca sa pleci în Grecia. Cred că o să vină vremuri foarte grele şi participăm cu toții la asta”.

În urmă cu un an, în plină pandemie de coronavirus, regizorul Cristi Puiu a declarat, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), că deși respectă măsurile de prevenție, nu înțelege excesele autorităților în această privință.

„Dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini”

De asemenea, a reamintit că, în ceea ce priveşte comunicarea în contextul pandemiei, „tonul autorităţilor statului este inacceptabil”.

„Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman.

Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii.

Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil.

(…) Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Pe (Bulevardul – n.r.) Eroilor. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave”, spunea în urmă cu un an cineastul român.

Cristi Puiu: „Este aberant să spui că te vaccinezi doar ca sa pleci în Grecia. Cred că o să vină vremuri foarte grele şi participăm cu toții la asta”

După un an de la aceste declarații, regizorul și scenaristul Cristi Puiu își menține punctul de vedere. Ba, mai mult, consideră că lucrurile au evoluat în rău în România şi pare că toată planeta este dispusă să renunțe la libertăți.

„Cine plătește pentru oalele sparte. Cine plătește pentru oamenii care au murit aşa ca din întâmplare? Este aberant să spui că te vaccinezi doar ca sa pleci în Grecia. Cred că o să vină vremuri foarte grele şi participam cu toții la asta. Frica pe care au injectat-o autorităţile, cu această pandemie, a găsit un teren propice în fiecare dintre noi.

Şi mie mi-a fost teama. În mod evident îi creditez pe cei care se află la putere. Nu pui sub semnul întrebării deciziile sau în orice caz nu într-o situaţie de tipul asta de o asemenea anvergură. (…) Când am fost la Berlin am văzut cum se făcea aşa un gol în jurul chinezilor, sau oamenilor din orient.

(…) Este teribil cum funcționează frica! Mi se pară şi mai grav să nu îţi manifești solidaritatea, în special în situații de genul asta. În cel fel îl ajuți dacă injectezi asta. Iar medici știu asta şi ar trebui să vorbească dar nu sunt primiți să vorbească. De ce se întâmplă asta?”, a declarat regizorul la Antena 3.

Cristi Puiu consideră că masca nu ajută şi este folosită doar pentru confort psihologic.

„Cred că atunci când o cetate este asediată, locuitorii trebuie să strângă rândurile şi să se bată cu inamicul. Dacă inamicul asta este virusul SARS-CoV-2 atunci de ce fugim care încotro şi ne ascundem prin crăpături şi vizuine? Dacă ţara este asediată, dacă planeta este asediată de ce se alimentează frica? De ce oamenii care au obiecţii sunt executați public? De ce”, a mai subliniat Cristi Puiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel