miercuri, martie 29, 2023

Betrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală a precizat în această dimineață că toate paturile de la ATI au fost ocupate în cursul nopții de către pacienți covid.

„În această noapte, toate paturile din pavilionul COVID au fost ocupate, inclusiv pe secție nu numai în Terapie Intensivă. Astfel încât trebuie să mărim puțin capacitatea, atât cât ne mai permite structura, astfel încât să putem oferi servicii de sănătate și pacientului pneumologic și pacientului cu tuberculoză.”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Te-ar mai interesa: Descoperire majoră. De ce sunt hipertensivii la ri...

„Probabil că, spre sfârșitul săptămânii, vom deschide încă zece locuri pentru pacientul COVID. Sperăm să operaționalizăm cât mai repede unitatea mobilă, să putem angaja personal, sunt posturile publicate pe site-ul Institutului.

Paturile pe care le vom face funcționale pentru pacientul COVID aparțin secției de Oncologie. Pacientul oncologic va fi evaluat și tratat pe secția de Pneumologie, pentru că avem cancere pulmonare în acest moment acolo. Iar pentru pacienții pe zona de spitalizare de zi vor putea să vină în continuare în Marius Nasta pentru că vor avea o clădire complet separată, fără risc de contagiune.

Te-ar mai interesa: Tehnică revoluţionară în România în implantul de p...

Are 8 locuri (n.r. unitatea mobilă). Încercăm să găsim cât mai repede personal, inclusiv din angajații spitalului, pentru că presiunea este extrem de mare. Avem și noi cazuri în secție care ar necesita un loc în Terapie Intensivă. Este dotată, este legată, deci din punct de vedere tehnic ea este funcțională, însă fără personal, cu adevărat, nu putem să oferim asistență.”

Te-ar mai interesa: Rafila: Prin PNRR schimbăm faţa Terapiei intensive...

Avertisment dur din partea vicepreședintelui Societății Române de ATI

Dorel Sandesc subliniază că România se afla intr-o situatie critica în fata valului patru al pandemiei şi propune autorităţilor să ia în calcul transferarea pacienţilor COVID în stare gravă în alte țări, unde există locuri disponibile.

„Suntem într-o situație critică. Da, există necesitatea creșterii capacității de primire a pacienților critici, dar între timp, spitalele și-au reluat, în mod firesc, activitatea de îngrijire și tratare a pacienților non-COVID, care a determinat inevitabil și umplerea secțiilor ATI cu pacienți critici non-COVID. Acești pacienți nu pot fi scoși de pe secțiile ATI, marile urgențe nu pot fi programate. Este tot mai dificil să extinzi zona COVID, pentru că nu ai unde fizic”, a declarat Dorel Săndesc.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...

Medicul susţine că numărul de paturi ATI COVID nu poate fi crescut de pe o zi pe alta, întrucât sunt și alți bolnavi care au nevoie de îngrijire de specialitate, nu doar cei infectați cu SARS-COV-2.

„O parte din infrastructura în care s-au extins secțiile ATI s-a făcut cu lucrări rapide, nu complete și unele au cedat, nu mai sunt funcționale, prezintă avarii periculoase. Colegii le-au raportat și nu sunt de acord să continue activitatea, pentru a nu crea un nou pericol al unei noi tragedii de tipul Piatra Neamț sau Spitalul Balș”, a completat medicul.

Te-ar mai interesa: Ce boli poate anunța urina urât mirositoare. Nu ig...

În cadrul discuțiilor avute marți cu ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, medicul a cerut să se discute posibilitatea transferării unor pacienți în străinătate.

„Am propus a se avea în vedere și posibilitatea, care nu este de dorit, dar s-ar putea să fie necesară, de a transfera pacienți în străinătate.”

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de ATI: „Această practică a existat în valurile precedente chiar în țări cu sisteme de sănătate mult mai dezvoltate. Acum, avem o situație în care aceste țări vest-europene, datorită nivelului ridicat de vaccinare, chiar dacă au un număr mare de bolnavi, au un număr mic de pacienți care au nevoie de spitalizare și mai ales de pacienți care au nevoie de ATI, ei nu sunt saturați ca secții ATI. Noi decontăm o dureroasă notă de plată pentru toate eșecurile de până acum – nivelul scăzut de vaccinare”, a completat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private