Avertismentul experților turci în radioterapie: “Nu întrerupeți tratamentul, riscurile sunt foarte mari”

Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer. Experții Organizației Mondiale a Sănătății estimează că numărul cazurilor va crește cu cel puțin 70 la sută în următorii 20 de ani. La ora actuală, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina încearcă să le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie și – nu în ultimul rând – radioterapie.

Există încă multe mituri legate de radioterapie, însă specialiștii spun că tehnologia modernă este extrem de sigură la ora actuală: aceasta permite personalizarea tratamentelor, iar efectele adverse sunt în multe cazuri reduse.

“Unii pacienți pot fi tentați să oprească terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circulă legate de iradierea organismului. Oprirea tratamentului este foarte periculoasă pentru organism, pacientul nu poate începe și apoi să ia o pauză de o săptămână sau două. Am avut cazuri de pacienți, chiar și din România, care au întrerupt terapia și au revenit cu un cancer agravat ceea ce a îngreunat situația. Sfatul meu pentru pacienți este să termine tratamentul început, indiferent care ar fi acesta. Există multe persoane care cred că radioterapia nu face bine, însă dacă aceasta este făcută corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o armă redutabilă împotriva cancerului”, declară dr. Ufuk Abacioglu, specialist în radioterapie.

De altfel, și specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății spun rata de supraviețuire după cancer este mult mai mare în țările dezvoltate, unde pacienții au acces la tratamente de ultimă oră.

 Succesul operațiilor de cancer este dat și de o bună vizualizare a tumorilor în timpul intervențiilor și a zonelor în care sunt localizate acestea. Astăzi, medicii centrelor de top din lume apelează la cele mai noi tehnici de tomografie computerizată, care cresc șansele de supraviețuire pe termen lung ale pacienților cu cancer.

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

4 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

5 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

5 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

6 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

6 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

6 ore ago

Citeste si: