vineri, iunie 9, 2023

Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, vorbește despre efectele pe care Varianta Omicron le va avea asupra populației, iar cel mai afectat va fi sistemul de sănătate publică.

„Chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a anunțat luni expertul pe pagina sa de Facebook.

Efectul tulpinii Omicron

Expertul menționează și că persoanele care au trecut printr-o infecție covid, se confruntă cu simptomele acestei infecții chiar și 6 luni mai târziu.

„Cele mai frecvente simptome sunt probleme de mobilitate (mişcare), probleme pulmonare şi afectarea sănătăţii mentale. Vom continua să ne confruntăm cu efectele infecţiei COVID încă mulţi ani după ce faza acută (de pandemie) va fi trecut (şi vom fi în faza de endemie). Va fi nevoie de alocare de resurse suplimentare pentru servicii de sănătate pentru supravieţuitorii cu sindrom COVID lung (adică va trebui crescută alocarea bugetară pentru sănătate)”, a scris Cherecheş.

„Va fi un dezastru”

„Va fi un dezastru. Din nefericire, situaţia va fi mai dramatică decât a fost în situaţiile anterioare, pentru că nu avem luxul pe care-l au ţările din vest care au procent mare din populaţie vaccinată şi în care, într-adevăr, creşte numărul cazuri, dar numărul de cazuri de persoane internate la ATI şi decese nu creşte la fel de mult. Populaţia noastră este diferită. Avem un procent mare de populaţie nevaccinată sau care a trecut prin infecţie cu mult timp în urmă sau cu o tulpină semnificativ diferită faţă de tulpina aceasta şi nu este protejată”, a declarat profesorul și într-un interviu la Digi 24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private