Sari la conținut

Avertismentul unui medic cunoscut: NU ignorați aceste șapte semne ale cancerului

Cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Actor diagnosticat cu cancer

Mai multe persoane cu vârsta sub 55 de ani dezvoltă cancer de colon mai mult decât oricând – dar experții spun că există câteva semne cheie care te pot ajuta să-l detectezi devreme și să obții tratamentul potrivit.

Cancerul de colon este adesea numit „ucigaș tăcut” din cauza simptomelor sale greu de detectat – dar există câteva semne care vă pot ajuta să îl identificați devreme.

Această formă de cancer – în care mai puțin de unul din 10 supraviețuiește odată ce trece de stadiul patru – apare în glandele care căptușesc intestinul gros, deseori începând cu un polip anterior benign.

Este, de asemenea, uneori cunoscut sub numele de cancer colorectal.

Deși este considerat în mod tradițional un tip care afectează în mare parte persoanele în vârstă, un studiu publicat anul trecut a sugerat că profilul de vârstă al bolnavilor s-a schimbat considerabil în ultimul sfert de secol.

Unul din cinci cazuri de cancer de colon diagnosticate astăzi afectează persoanele cu vârsta sub 55 de ani, comparativ cu doar unul din 10 cazuri în anii 1990.

Din fericire, este tratabil dacă este depistat devreme, așa că este mai important ca niciodată să fim conștienți de semnele timpurii ale cancerului.

Medicii spun că există șapte simptome în special la care ar trebui să fii atent:

Sânge în scaun

Găsirea sângelui în scaun este unul dintre cele mai frecvente semne de cancer de colon.

În timp ce o cantitate mică de sângerare unică într-o călătorie la toaletă nu este neobișnuită, ceva mai persistent sau însoțit de celelalte simptome din această listă ar putea fi semnul unor probleme la nivelul colonului.

Ca și în cazul tuturor formelor de cancer intestinal, medicii sfătuiesc ca oricine observă sânge în scaun. pe hartia igienica sau apa roz  în toaletă timp de mai mult de  trei săptămâni ar trebui să-și vadă medicul de familie pentru a-l verifica.

Scaune subțiri

Un alt simptom de pe listă, care implică  baia, întâmpinarea scaunelor neobișnuit de subțiri pentru o perioadă prelungită poate sugera că se întâmplă ceva în intestin.

Deoarece toate deșeurile corporale solide trec prin colon, se poate aplica o presiune crescută atunci când ieși la toaletă, dacă există obstacole în calea de trecere, cum ar fi un polip, o creștere sau o tumoră.

Acest lucru are ca rezultat scaune care sunt mai subțiri și mai comprimate decât de obicei și poate fi recomandabil să consultați un medic dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat.

Pierdere bruscă în greutate

Deși există multe motive medicale pentru care acest lucru se poate întâmpla, pierderea în greutate dramatică și inexplicabilă este unul dintre simptomele revelatoare ale cancerului de colon, potrivit medicilor.

Una dintre cauzele pentru aceasta este cantitatea de energie utilizată de celulele canceroase și modalitatea în care acestea pot schimba felul în care organismul transformă alimentele în energie.

Răspunsul sistemului imunitar la cancer poate arde, de asemenea, energia și duce la pierderea în greutate, în timp ce constipația cauzată de inflamația colonului poate modifica și obiceiurile alimentare.

Oboseală

Acest lucru este, de asemenea, cauzat de celulele canceroase care consumă energia corpului și este, în plus, contribuit la o parte din sângerările cauzate de creșterea acesteia în colon.

Oricine dorește să știe cum se simte oboseala se poate referi la acronimul la îndemână TATT – care scrie „Obosit tot timpul”.

Atunci când este combinată cu unele dintre simptomele descrise mai sus, oboseala poate fi un semn al cancerului de colon.

Durere abdominală

Există multe cauze non-canceroase pentru crampe sau disconfort în abdomen, cum ar fi hemoroizii și sindromul colonului iritabil.

Dar durerea în această zonă care apare brusc și rămâne în jur poate sugera probleme mai grave la nivelul colonului.

Merită să mergi la medic dacă acest lucru se potrivește cu simptomele tale.

Transpirații nocturne

Persoanele cu diferite forme de cancer pot suferi transpirații considerabile în timpul nopții, iar acesta este, de asemenea, un simptom al cancerului de colon.

transpiratie excesiva

Michael Sapienza, CEO al Alianței pentru cancerul colorectal din SUA, a declarat recent pentru Men’s Health Magazine că acest lucru afectează „marea majoritatea a pacienților cu cancer de colon” cu care vorbește organizația sa de caritate.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că este unul dintre cele mai puțin cunoscute dintre toate simptomele.

 

Constipație și diaree

Aproape toate persoanele cu cancer de colon și cancer de intestin văd schimbări în obiceiurile lor de toaletă, potrivit expeților.

Constipația poate fi cauzată de cancerul de colon prin îngustarea intestinului, ceea ce provoacă obstrucție și înseamnă că scaunul nu poate trece.

Între timp, diareea poate apărea din cauza revărsării de lichid în intestin atunci când organul devine obstrucționat.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel