Sari la conținut

Avertizarea OMS: un nou virus care produce pneumonie a scăpat de sub control. Rafila: ”Oricine se poate îmbolnăvi”

Din cuprinsul articolului

Un nou virus care produce o formă gravă de pneumonie face ravagii în China și se poate răspândi la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat spitalele din întreaga lume ia măsuri pentru prevenirea unei pandemii, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

Totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă, a adăugat Van Kerkhove. „Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a explicat, marți, oficialul OMS.

Până acum, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 59 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu un nou coronavirus. Unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii.

Luni, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 că este vorba despre o nouă formă de coronavirus care dă infecție respiratorie.

”În ceea ce privește acest coronavirus, „oricine se poate îmbolnăvi, oricine vine în contact cu o persoană infectată, și atunci statele iau măsuri în ceea ce privește posibile cazuri pe teritoriul național. Nu e cazul încă în România, dar anumite precauții trebuie luate”, a explicat Rafila.

Un nou virus

Noul virus, descoperit în China este din aceeași familie cu cel care cauzează sindromului respirator acut sever (SARS).

Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002-2003, potrivit stiripesurse.ro. 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel