Avertizarea OMS: un nou virus care produce pneumonie a scăpat de sub control. Rafila: ”Oricine se poate îmbolnăvi”

Avertizarea OMS: un nou virus care produce pneumonie a scăpat de sub control. Rafila: ”Oricine se poate îmbolnăvi”
Avertizarea OMS: un nou virus care produce pneumonie a scăpat de sub control. Rafila: ”Oricine se poate îmbolnăvi”

Un nou virus care produce o formă gravă de pneumonie face ravagii în China și se poate răspândi la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat spitalele din întreaga lume ia măsuri pentru prevenirea unei pandemii, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

Totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă, a adăugat Van Kerkhove. „Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a explicat, marți, oficialul OMS.

Până acum, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 59 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu un nou coronavirus. Unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii.

Luni, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 că este vorba despre o nouă formă de coronavirus care dă infecție respiratorie.

”În ceea ce privește acest coronavirus, „oricine se poate îmbolnăvi, oricine vine în contact cu o persoană infectată, și atunci statele iau măsuri în ceea ce privește posibile cazuri pe teritoriul național. Nu e cazul încă în România, dar anumite precauții trebuie luate”, a explicat Rafila.

Un nou virus

Noul virus, descoperit în China este din aceeași familie cu cel care cauzează sindromului respirator acut sever (SARS).

Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002-2003, potrivit stiripesurse.ro. 

 

59 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox