Sari la conținut

Românii revin la o stare pronunțată de furie și panică, similară cu cea din aprilie. Barometrul emoțiilor în pandemie, date de ultimă oră

nou municipiu

Cum se mai simt românii în pandemie. După un sezon estival atipic, sentimentele românilor încep să fie iarăși confuze, în prag de toamnă și de reîncepere a școlii. Datele sunt proaspete, din luna august, despre starea românilor, dar și o analiză comparativă aprilie-august.

STUDIU REVEAL MARKETING RESEARCH – Incertitudinea este resimțită din ce în ce mai puternic de români. Revenire la o stare de furie și panică similară celei din lockdown (ANALIZĂ APRILIE-AUGUST)

Mediul urban: În luna august are loc o creștere a teritoriului emoțional al furiei și fricii, mai ales din cauza fricii/ neliniștii oamenilor, ajungând la un procent de 61% (în mediul urban), similar cu cel din luna aprilie (60%) și semnificativ mai mare decat în luna iulie (50%).

Mediul rural: În luna august, procentul de oameni care se consideră mai degraba furiosi si speriati ajunge la 73% (mai ales din cauza îngrijorării, emoție din acest teritoriu care descrie starea a 23% dintre oameni). Procentul pentru furie/teamă era de doar 43% în luna iulie. În luna iulie, mediul rural era mult mai optimist (16% în iulie, fata de 3% în august).

Cea mai resimțită emoție este Îngrijorarea 19% urban, 23% rural, mai ales relevantă pentru Tinerii carieriști (23%) în mediul urban și pentru Seniorii pensionari (36%) și Persoanele singure de vârstă mijlocie (29%), în mediul rural.

IMPORTANT DE ȘTIUT

Furia și îngrijorarea din mediul rural este în strânsă legătură cu satisfacția românilor în scădere față de nevoile de bază: a scăzut în mediul rural satisfacția față de venituri (de la 51% în iulie la 37% în august) și față de propria stare de sănătate (de la 69% în iulie la 53% în august). Acest aspect expliă și furia și teama persoanelor din mediul rural, apreciate ca fiind considerabil mai mari decat în rândul celor din mediul urban (73% față de 61%).

Deși satisfacția celor din mediul urban este constantă, iar criza este resimțită aparent mai puternic în mediul rural, ea este un semn al instabilității generale, ce dă stări emoționale negative oamenilor. În starea de panică și griji, oamenii se vor concentra mai mult pe prezervarea puținelor resurse pe care le au. Au nevoie, așadar, de stabilitate (mai ales în mediul rural) și de sprijin să depășească obstacolele.

Schimbarea și armonia, cele mai importante pentru tinerii români din mediul urban. Mediul rural se concentrează pe stabilitate

Schimbarea (38%) și armonia (30%) sunt în continuare prioritățile pentru românii din mediul urban.                                                                                                               Pentru cei din mediul rural, însă, prioritatea numărul 1 este stabilitatea/grija, care se menține cu un procent apropiat de cel din luna iulie (40% în august, față de 38% în iulie).

Tinerii singuri din mediul rural puneau mai mult preț pe Relatți sociale și iubire în luna iulie (55%) față de luna august (42%). De asemenea, ei sunt cel mai atipic segment din mediul rural, doar 5% considerând in august stabilitatea/grija ca o prioritate (față de media de 40%). În mediul urban a avut loc fenomenul opus pentru acest segment – în august a crescut importanta relațiilor sociale de la 14% la 20%.

Diferențe intre segmente:

Cel mai ambițios segment din mediul urban: Tinerii Singurii (49%).

Cel mai ambițios segment din mediul rural: Tinerii Profesionisti (67%).

IMPORTANT DE STIUT:

Pentru cei din mediul urban este acum cel mai important să depășească obstacolele, iar pentru cei din mediul rural este importantă stabilitatea. Cei din mediul urban caută schimbarea, cei din mediul rural rezistența la schimbare.

Vectorii schimbării sunt Single Millennials și Young Professionals. Asta înseamnă că ei este cel mai probabil să vrea săexploreze, să intre în contact cu ceea ce e nou, să își schimbe stilul de viață/ să se adapteze.

Schimbarea bruscă a stării românilor din mediul rural (de la mai optimiști decât cei din mediul urban, la o stare de neliniște mult mai accentuată) nu este de neglijat.

Romanii din mediul rural și cei mai afectați de criză au nevoie din partea brandurilor de stabilitate, pași mici, de lucruri bune făcute în timp. Produsele noi și campaniile motivaționale vor funcționa mai bine pentru cei din mediul urban, mai ales pentru tineri.

Schimbare: în luna august, o întoarcere către siguranță și nevoile de bază! Românii apreciază sume mai mari cheltuite pentru nevoile din partea de jos a piramidei: siguranță & supraviețuire.

Oamenii percep cheltuieli mai mari pentru nevoile din partea de jos a piramidei (51% în august față de 44% în iulie pentru a se simți „sănătos și în siguranță”).

În medie, coșul de cumpărături arată la fel ca în luna iulie, după o ușoară creștere a cheltuielilor pentru haine (au fost și reduceri) si pentru vacanțe, în luna iulie. Cele mai cheltuitoare segmente sunt Tinerii carieriști, Familiile moderne cu copii și Tinerii singuri. Tinerii singuri au preferat în luna august să cheltuie mai mult pe ieșiri în oraș și evenimente culturale, decât să plece în vacanță. Asta se explică si prin creșterea importanței relațiilor sociale. Familiile tradiționale apreciază cheltuieli minime, doar pentru strictul necesar, pentru majoritatea categoriilor.

Diferențe între segmente:

Familiile moderne au cheltuieli semnificativ mai mari decât media pentru Parfumuri/cosmetice, Calculatoare/laptopuri/jocuri video, Electrocasnice, Mobilier, Calatorii/vacante.

În mediul urban, tinerii carieriști sunt cei care percep cele mai mari sume cheltuite pentru cumpărături care nu reprezintă strictul necesar, ci ceva mai mult decat atât. Ei aproximează că cheltuiesc mult peste strictul necesar pentru: ceasuri, bijuterii, accesorii  (43% față de  21%), produse legate de hobby-uri (73% față de 34%), călătorii/vacanțe (69%) față de 43%, Cărți, Evenimente. Ei sunt pe locul 2 cu economii Peste strictul necesar, după Seniorii pensionari.

IMPORTANT DE ȘTIUT:

Vacanțele și cheltuielile din ultima lună par să intre în conflict cu resimțirea instabilității economice și teama de viitor. Vacanțele și cheltuielile par să ii facă pe români să fie mai temători decât erau luna trecută.

Companiile îi pot ajuta pe români sa își planifice cheltuielile mai bine!

Despre barometrul Romanii AZI

Romanii AZI este un barometru dezvoltat de Reveal Marketing Research și funcționează ca instrument de punere în context a cercetărilor de piață implementate pentru clienții din portofoliul companiei. El are loc lunar și redă aspecte de moment legate de români, dar și evolutia lor în timp. Astfel, toate studiile pornesc de la înțelegerea consumatorilor deoarece ei sunt dinamici, nu statici. Brandurile învață cum trebuie sa comunice cu publicul țintă, pornind de la emoțiile si motivațiile dominante din societatea românească din această perioadă.

Metoda de colectare pentru proiect este CAWI (computer assisted web interview).

Studiul este reprezentativ național urban și rural, completat de 1018 respondenți (în luna august) și marjă de eroare este de +/-3%.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel