Sari la conținut

Băutura care reduce formarea cheagurilor de sânge, diminuând riscul de accidente vasculare cerebrale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sorbirea unei infuzii fierbinți ar putea ajuta la evitarea unor afecțiuni care pun viața în pericol, potrivit unui studiu.

Tipărit în revista Biomedicine and Pharmacotherapy, cercetătorii au remarcat beneficiile unui compus din planta de ceai. Cunoscut sub numele de cistatină, s-a demonstrat că acest compus al plantei de ceai promovează o „activitate antitrombotică”. Cistatina ajută la subțierea sângelui prin relaxarea vaselor de sânge și prin inhibarea lipirii trombocitelor.

Dr. Gill Jenkins a declarat: „Ceaiul este bine cunoscut pentru proprietățile sale de sănătate a inimii, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și efectele antioxidante.”

Aceste beneficii pentru sănătate pot fi atribuite polifenolilor care se găsesc în ceai, cum ar fi flavonoidele.

Dr. Jenkins a adăugat: „Acum, această nouă cercetare a dezvăluit un alt avantaj, un compus natural din ceai ajutând la protejarea inimii și a creierului prin reducerea coagulării.”

Medicul a mai precizat: „Acest lucru se adaugă la dovezile care arată că băutorii obișnuiți de ceai au mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi de accidente vasculare cerebrale.”

Dr. Jenkins a subliniat un alt studiu de cercetare care a demonstrat cât de benefic este consumul de ceai pentru sănătatea oamenilor.

Câte cani de ceai ar trebui să bei pe zi

Bazat pe un sondaj efectuat pe „aproape o jumătate de milion de adulți britanici”, rezultatele au arătat că este ideal să bei trei cești de ceai pe zi.

Aceasta deoarece trei cești pe zi au fost asociate cu un risc redus cu 24% de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

O analiză extinsă realizată de Dr. Tim Bond, Dr. Gill Jenkins și Dr. Emma Derbyshire a evidențiat, de asemenea, beneficiile pentru sănătatea inimii și a creierului atunci când se bea ceai în mod regulat.

Revizuirea a evidențiat faptul că consumul de ceai este legat de îmbunătățirea funcției vasculare și endoteliale, ceea ce poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, consumul de ceai a fost asociat cu îmbunătățirea atenției și a vitezei psihomotorii.

Iar consumul de ceai ar putea reduce riscul de depresie datorită efectelor de relaxare ale L-teaninei și îmbunătățirii circulației cerebrale.

Dieteticianul Dr. Carrie Ruxton a declarat: „Sunt atât de multe lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți sănătatea inimii.

„Dar a bea câteva cești de ceai în fiecare zi este cu siguranță una dintre cele mai ușoare – și mai plăcute – opțiuni.”

Dr. Ruxton a adăugat: „Beneficiile ceaiului pentru sănătatea vasculară, pentru controlul tensiunii arteriale și pentru combaterea oxidării și a inflamației care dăunează celulelor organismului sunt bine cunoscute.

„Nu contează dacă preferați ceaiul negru (obișnuit) sau verde, deoarece ambele provin din aceeași plantă și furnizează niveluri ridicate de polifenoli.”

Dr. Ruxton a declarat că polifenolii sunt „compușii activi ai plantelor care susțin sănătatea cardiovasculară”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel