Sari la conținut

Băutura minune care alungă ASTENIA de primăvară, accelerează metabolismul și reglează glicemia

tristete
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cuvântul „astenie” provine din limba greacă (asthenos- fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Această stare apare odată cu instalarea primăverii, mai ales în situația în care trecerea de la iarnă la primăvară s-a produs într-un mod brusc. În acest mod, organismul este supus unui efort suplimentar de adaptare.

Cauzele principale care duc la apariția asteniei de primăvară sunt stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă, diferențele de temperatură mai mari sau mai mici, apărute brusc. Astfel, medicii atrag atenţia că o cantitate crescută de lumină produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziției sau somnului.

Totodată, dieta dezechilibrată din timpul iernii reprezintă altă cauză. Se consumă legume și fructe în cantități insuficiente, ceea ce privează organismul de vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru o bună funcționare. Și carbohidrații în exces contribuie la dezechilibru.

În plus, sedentarismul excesiv din timpul iernii este un alt motiv de apariție a asteniei de primăvară, mai ales dacă este însoțit și de creșterea greutății corporale.

Băutura minune care alungă stare de apatie şi tristeţe

Un ceai este potrivit pentru calmarea migrenelor care apar mai ales ca urmare a asteniei de primăvară. În plus, are un gust extraordinar.

Este vorba de ceaiul de iasomie, extrem de popular în China, unde se consumă la aproape orice masă. Chinezii îl apreciază datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor pentru sănătate. Totodată, această băutură minune ajută şi la combaterea răcelii și a gripei, fiind recomandată și pentru scăderea în greutate. În plus, accelerează metabolismul și reglează glicemia.

Sursă FOTO: Unsplash

Ceaiul de iasomie are și efect anticancerigen, prevenind formarea celulelor maligne și combate înmulțirea radicalilor liberi din organism. Calmează și relaxează sistemul nervors, fiind astfel recomandat în dureri de cap, stres, insomnie, stări depresive și anxioase.

Este benefic și pentru sănătatea pielii. Persoanele cu ten gras, mixt ori cu tendință de îngrășare rapidă pot folosi măști cu ceai de iasomie sau ulei de iasomie pentru reglarea nivelului de sebum din piele și prevenirea acneei, potrivit monitorulcj.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel