Categories: Ştiri sănătate

Beneficiile dietei alcaline asupra întregului organism. Ce afecțiuni poate vindeca?

Dieta alcalină a devenit din ce în ce mai cunoscută pentru efectele pozitive asupra întregului organism. Beneficiile dietei alcaline se bazează pe echilibrarea pH-ului scăzut, care favorizează dezvoltarea bolilor la nivelul corpului. Astfel, pentru a menține o bună sănătate generală, multe persoane adoptă această dietă.

Multe persoane susțin că această dietă magică poate facilita vindecarea și prevenirea multor boli grave, precum cancerul. Cu toate acestea, studiile nu arată o asociere clară între dieta alcalină și vindecarea miraculoasă a unor probleme de sănătate.

Care este adevărul despre beneficiile dietei alcaline? Poți avea încredere?

Petru a înțelege pe ce se bazează această dietă, este necesar să știi cum funcționează pH-ul corpului. Acesta este utilizat pentru a măsura aciditatea sau alcalinitatea unor substanțe, pe o scară de la 0 la 14. Prin urmare:

  • pH acid: de la 0 la 7
  • pH neutru: 7
  • pH alcalin (bazic): de la 7 la 14

Dieta alcalină se bazează pe teoria conform căreia bolile se dezvoltă într-un mediu acid (adică pH scăzut) și că, pentru a le preveni, ar trebui să-ți „alcalinizezi” corpul (să-i mărești pH-ul). Dieta susține că poți face acest lucru prin alimentele pe care le consumi, potrivit Doza de Sănătate.

Unele persoane susțin că dieta modifică pH-ul fluidelor din corp. Cu alte cuvinte, schimbă aciditatea sau bazicitatea sângelui, a urinei și a tuturor fluidelor din corp.

După cum explică unii fiziologi care promovează dieta, un mediu ușor alcalin ar putea fi benefic pentru corp. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că acest lucru nu este posibil, deoarece pH-ul sângelui nu poate fi modificat.

Dieta alcalină exclude alimente precum lactatele, carnea, peștele, ouăle și cerealele (alimente care, conform dietei, produc „cenușă acidă”). Îți permite să consumi fructe și legume, cu excepția afinelor și prunelor.

Dieta alcalină și efectul real asupra organismului

Deși această dietă este promovată pentru efectele pozivive în privința cancerului, există un singur studiu observațional care a analizat relația sa cu prevenirea și tratamentul afecțiunii. Acest studiu nu găsește nicio relație între acest tip de dietă și cancer.

Drept urmare,  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) nu recomandă dieta alcalină ca formă de prevenire sau tratament împotriva afecțiunii.

De asemenea, dieta promite beneficii pentru sănătatea oaselor. Conform teoriei dietei alcaline, pentru a reduce aciditatea sângelui (ceea ce, așa cum am văzut deja, nu este posibil), organismul folosește calciul din oase. Așadar, alimentele acide duc la un consum de calciu și provoacă osteoporoză.

Însă, în acest studiu publicat în 2009, cercetătorii au concluzionat că, deși consumul excesiv de proteine a crescut excreția de calciu, acesta nu provine din oase, deoarece nu au existat modificări ale echilibrului global de calciu din organism. Din acest motiv, urmarea unei diete acide nu duce la o densitate osoasă mai mică.

Corpul uman este extrem de eficient în reglarea pH-ului din sânge. În caz contrar, am avea probleme grave. Prin urmare, este imposibil să modifici pH-ul sângelui prin dieta alcalină, deși poți modifica pH-ul urinei.

Dieta alcalină, deși promovează consumul anumitor alimente benefice, cum ar fi verdețurile și legumele, nu este susținută de studii științifice. Anumite grupe de alimente permise în acest tip de dietă oferă numeroase beneficii, deci nu ar trebui să le excluzi dintr-o dietă sănătoasă.

 

Recent Posts

7 semne nebănuite care indică diabetul

Mulți oameni trăiesc cu diabet fără să bănuiască acest lucru, iar acest lucru se datorează…

15 minute ago

Horoscop RUNE luna Mai. Mihai Voropchievici: O lună mai anevoioasă pentru EI. Trebuie să fie rezistenți

Horoscop rune mai 2024. Mihai Voropchievici vine cu predicții inedite legate de perioada următoare. Se…

45 de minute ago

Alimente care ne pot trimite la urgențe de 1 Mai şi de Paşte. Medic: Atenţie la cumpărături, dar şi acasă

Medicul Voichița Lăzureanu, șef de secție la „Victor Babeș” Spitalul din Timișoara, a detaliat la…

o oră ago

Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște.…

2 ore ago

5 cele mai mari mistere din viața lui Iisus

Știți totul despre nașterea din Fecioară, despre apostoli, despre răstignire și înviere, dar există unele…

2 ore ago

Zodia lovită de karma din plin. Urmează o săptămână de sacrificiu

Este o săptămână în care se pot întâmpla minuni, deci este esențial să ai încredere…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului