Sari la conținut

Bila leneșă sau disfuncția biliară: simptome și tratament natural

Bila leneșă sau disfuncția biliară
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dischinezia sau disfunctia biliara, cunoscuta in popor si sub numele generic de „bila lenesa”, da batai de cap multor persoane.

Disfunctia biliară este o afecțiune enigmatică, dar importantă de luat în considerare la evaluarea pacienților cu durere în cadranul superior drept. Este nevoie de o istorie aprofundată, de prelucrare și examinare, deoarece acest diagnostic este în primul rând un diagnostic de excludere. Selectarea corectă a pacienților pentru colecistectomie este esențială pentru a evita intervenția operatorie inutilă.

Ce este disfuncția biliară?

Dischinezia biliară este o tulburare funcțională simptomatică a vezicii biliare a cărei etiologie precisă este necunoscută. Poate fi din cauza unor tulburări metabolice care afectează motilitatea tractului gastro-intestinal, inclusiv a vezicii biliare sau a unei modificări primare a motilității vezicii biliare în sine. Dischinezia biliară prezintă un complex de simptome asemănător cu cele cu colici biliare.

Care sunt simptomele?

Dischinezia biliară prezintă un complex de simptome asemănător cu cele cu colici biliare.

  • Episoade de durere în cadranul superior drept
  • Durere severă care limitează activitățile vieții de zi cu zi
  • Greață asociată cu episoade de durere

Cum poate fi diagnosticată?

Pentru a diagnostica disfuncția biliară, pacientul ar trebui să aibă dureri de cadran superior drept similar cu colica biliară, dar să aibă o examinare ecografică normală a vezicii biliare (fără pietre, nămol, microlitiază, îngroșarea peretelui vezicii biliare sau dilatarea CBD). Pentru pacienții despre care se suspectează că suferă de disfuncție biliară, trebuie avute în vedere criteriile de diagnostic Rome III pentru tulburările funcționale ale vezicii biliare.

Acestea includ:

  • Episoade de durere care durează mai mult de 30 de minute
  • Simptome recurente care apar la intervale variabile
  • Durerea suficient de severă pentru a întrerupe activitatea zilnică sau pentru a duce la vizite de urgență la spital
  • Durerea care se acumulează la un nivel constant
  • Durere care nu este ameliorată de mișcări intestinale, modificări posturale sau antiacide
  • asocierea durerii cu greață și vărsături, radiația durerii în regiunea infrascapulară și durerea care trezește pacientul la miezul nopții.
  • Enzime hepatice normale, bilirubină conjugată și amilază / lipază.

Cei de la MedicinaNaturista ne prezintă o serie de remedii naturatiste cu ajutorul căror putem remedia simptomele bilei lenese sau a unei disfuncții biliare

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu ALOE

Se ia cate 1 cm de planta care se inghite de 3 ori pe zi, cu 15 minute, inainte de mesele principale. Se poate face zilnic. Are si un efect laxativ. Se poate folosi si gelul plantei.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu ANGHINARE

Se prepara un ceai de anghinare. Se pun 2 lingurite de planta la 250 ml apa (o cana) apa clocotita. Se lasa timp de 15 minute acoperit. Se strecoara si se va bea tot, indulcit cu miere. Dupa ce beti ceaiul este bine sa stati culcat pe partea dreapta 15 minute. Se pot bea 2 cani pe zi.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu BRUSTUR

Se pun 2 lingurite de radacina maruntita la 500 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se strecoara. Se consuma in cursul zilei ajutand la drenarea veziculei biliare si fiind si laxativ.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu LAMAIE

Se spala o lamaie si apoi se taie in doua si se stoarce sucul. Pulpa si coaja se taie marunt si se pune cu 250 ml apa la fiert. Se lasa sa fiarba pana se moaie coaja. Se stinge focul si se lasa acoperit sa se raceasca.

Dupa racire se strecoara peste sucul obtinut anterior. Se indulceste cu miere si se consuma zilnic cate un astfel de ceai ajutand la dizolvarea depunerilor din bila si la eliminarea malului.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu MACES

    O lingurita de planta maruntita (seminte) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 1 cana dupa fiecare masa. Ajuta si la dizolvarea calculilor.

  2. Remediu naturist pentru bila lenesa cu ORZ

Se macina semintele de ors si se consuma sub diferite forme zilnic. De asemenea, este indicata folosirea sucului obtinut din mladite tinere cate 20 ml de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu PADUCEL

Se indica sa se foloseasca daca exista si o afectiune a inimii. Se va pune cate 1 lingurita de planta maruntita (frunze si flori) la 250 ml de apa clocotita. Se lasa apoi acoperit timp de 15 minute. Se strecoara si se pot bea 2-3 cani pe zi. In cazurile in care se folosesc fructele se ia cantitate dubla de plante.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa MATASE DE PORUMB

O lingurita de planta maruntita (matase de porumb) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica sa se consume cate 1 cana dupa fiecare masa.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu SFECLA

Se indica consumul radacinii crude in salate, eventual cu suc de lamaie si hrean (care si el ajuta la drenarea bilei). De asemenea, se poate consuma sub forma de suc fiind foarte util la curatirea ficatului.

  1. Remediu naturist pentru bila lenesa cu ROSTOPASCA

Se pune o crenguta de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste in cursul intregii zile fara a se depasi, fiind toxica in cantitate mai mare. Asigura si calmarea durerilor.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: