Sari la conținut

Boala celiacă: Ameliorarea simptomelor gastrointestinale

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala celiaca, cunoscuta sub numele de enteropatie sensibila la gluten, reprezintă o reacție autoimună a organismului la consumul de gluten. O proteina care se găsește în mod natural în cereale precum grâu, orz si secară.

Boala celiacă: Ameliorarea simptomelor gastrointestinale

Dieta este principalul tratament pentru boala celiacă. Diete fără gluten reduce semnificativ multe dintre simptomele bolii. Persoanele cu această afecțiune pot prezenta simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree, constipație, dureri abdominale, balonare, greață și vărsături, precum și alte simptome.

Boala celiacă se poate diagnosticată cu ajutorul diferitelor teste. Un test de sânge poate detecta anumiți anticorpi, care sunt proteine din sânge și care sunt asociate cu boala celiacă. Un alt mod pentru diagnosticarea bolii este o biopsie a intestinului subțire. Pentru ca oricare dintre aceste teste să fie precise, persoana trebuie să consume gluten în mod regulat.

Reducerea efectele secundare

Copiii cu boală celiacă sunt mai predispuși decât adulții să aibă simptome gastrointestinale. Simptomele digestive mai frecvente pentru adulți includ balonarea, durerile abdominale și ulcerele stomacale.

Alte simptome pe care adulții ar putea fi mai predispuși includ:

  • Anemie;
  • Depresie sau anxietate;
  • O erupție cutanată cunoscută sub numele de dermatită herpetiformă;
  • Dureri de cap;
  • Infertilitate și dureri articulare.

Pentru persoanele care au simptome digestive, diareea este considerată a fi unul dintre cele mai frecvente și mai supărătoare simptome. Se estimează că aproximativ jumătate dintre adulții cu boală celiacă suferă de diaree. Cu toate acestea, cercetările arată că urmarea unei diete fără gluten îmbunătățește diareea și alte simptome la majoritatea pacienților. Deși, timpul necesar pentru a vedea că simptomele se rezolvă în urma unei diete fără gluten poate varia.

Boala celiacă: Ameliorarea simptomelor gastrointestinale

Se estimează că până la 30% dintre persoanele cu boală celiacă pot continua să se lupte cu simptome, cum ar fi diareea sau constipația, chiar și după câteva luni de urmat o dietă fără gluten. Pentru unele persoane, continuarea consumului accidental de gluten poate fi o parte a problemei. Un dietetician nutriționist autorizat poate oferi îndrumări suplimentare cu privire la urmarea unei diete fără gluten, unde pot fi surse ascunse de gluten și sfaturi pentru satisfacerea nevoilor nutritive, potrivit eatright.org.

Căutarea de îndrumare și tratament de la un medic specializat în boala celiacă poate ajuta, de asemenea, la excluderea oricăror alte afecțiuni de sănătate. Alte probleme de sănătate pot semăna sau pot fi prezente în plus față de boala celiacă, inclusiv supracreșterea bacteriană a intestinului subțire, intoleranța la lactoză sau insuficiența pancreatică. Unele persoane cu boală celiacă pot prezenta și alte probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil și inflamația colonului.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel