Sari la conținut

Boala de care suferă Adda. Un medic atenționează: Poate mima aproximativ 200 de afecțiuni

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
adda

Boala de care suferă Adda. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că este extrem de important un control ”complet și corect” imediat după o mușcătură de căpușă sau după prezența într-o zonă de risc, și anume o zonă verde umedă.

Explicațiile medicului vin la scurt timp după ce Adda a aflat că suferă de Borelioza (boala Lyme) şi Bartonella, în condițiile în care s-a chinuit un an și jumătate pentru că i s-a pus un diagnostic greșit.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că această boală poate mima aproximativ 200 de afecțiuni și poate fi confundată cu reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

„Am tras un semnal de alarmă de o mie de ori, exact ca acele 1.000 de fețe ale acestei maladii, boala Lyme, pentru că ea poate mima aproximativ 200 de afecțiuni. Dacă vorbim despre prevenție, nu uitați că această mușcătură de căpușă trece deseori neobservată. Mai puțin de 30% dintre pacienți își amintesc pentru că este acea secreție anestezică care ne face să nu depistăm această mușcătură.

Se poate ajunge la formele dificile de diagnostic

Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză. Adică ai fost mușcat de o căpușă sau ai fost în zone de risc, respectiv zonele verzi umede, în al doilea rând, apar acele simptome necaracteristice, tip grip de vară, cu febră, astenie, dureri musculare, dar esențial este acel eritem migrator, practic o erupție în formă de țintă de arc care poate orienta diagnosticul, dublat de examenele serologice. Se poate ajunge la formele dificile de diagnostic.

După această etapă se merge pe mimarea a numeroase afecțiuni. Vorbesc de cele neuropsihice, cele cardiovasculare, cele reumatologice, și nu o dată astfel de boală este etichetată drept reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

În momentul în care ați fost mușcat de o căpușă sau mergeți într-o zonă de risc și consemnați apariția unor simptome ciudate, atât la locul mușcăturii cât și generale, de tipul durere în gât, iritație, slăbiciune, manifestări alergice, mergeți la un consult complet și corect pentru că depistarea la timp este tratabilă. Dacă nu, se poate ajunge la forme severe.”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel