Sari la conținut

Boala mortală a Evului Mediu a revenit. Zeci de mii de persoane, afectate

Noua boala in Europa
Sursă foto: UNSPLASH
O boală mortală din epoca victoriană

Boala mortală a Evului Mediu a revenit. Tusea convulsivă, boala necruțătoare a Evului Mediu, a reapărut în rândul oamenilor, după o creștere a rujeolei, sifilisului, gutei, leprei și malariei.

Tusea convulsivă, o formă severă de tuse

boala in Europa
Sursă foto: EVZ

Tusea convulsivă este o formă severă de tuse caracterizată prin acces de tuse puternică și repetitivă, care poate dura câteva minute. Aceasta poate fi cauzată de infecții respiratorii precum tusea convulsivă (pertussis) sau infecții virale. Este important să consulți un medic dacă ai simptome de tuse convulsivă, deoarece poate necesita tratament specific.

Cazurile de tuse convulsivă în Cehia, unde există rapoarte privind lipsa vaccinului împotriva tusei convulsive, numărul de cazuri a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). De asemenea, au existat creșteri puternice în Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie în ultimele luni, notează publicația POLITICO.

 

„Cea mai mare parte a creșterii din ultimii doi ani s-a datorat revenirii la nivelurile de dinainte de Covid”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia.

Asta cu excepția acestui an, a spus el, „când infecțiile au crescut dramatic și sunt pe cale să depășească orice total anual pe care l-am văzut în mai mult de trei decenii”.

Bebelușii sub trei luni, în periciol

Pentru a pune lucrurile în perspectivă – în 2023, în Anglia au fost înregistrate în total 853 de cazuri. Numai în luna februarie a acestui an, au existat 913 cazuri, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA).

Actualul punct fierbinte european este Croația, care a raportat 6.261 de cazuri în primele două luni și jumătate ale acestui an.

Un raport al British Medical Journal spune că o parte din motivul răspândirii este scăderea ratelor de vaccinare.

În timp ce tusea convulsivă poate fi foarte neplăcută pentru adulți, maladia poate avea complicații grave la bebeluși.

Adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani reprezintă majoritatea cazurilor actuale, dar „aproape toate decesele” din UE și Spațiul Economic European din acest an au fost înregistrate la bebeluși sub trei luni, potrivit ECDC. În ultimele săptămâni au fost înregistrate patru decese în Olanda, mai mult decât dublu față de rata anuală obișnuită.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel