luni, iunie 14, 2021

Dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, acel părinte poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului, a declarat joi ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a precizat

însă că în proiectul de lege privind vaccinarea nu au fost prevăzute sancțiuni pentru părinți.

“Fac precizarea din start că în această lege nu au fost prevăzute sancțiuni. Singurul lucru care este prevăzut în această lege este o referire la rele tratamente aplicate copilului. Această prevedere există în lege la momentul de față, nu este prevăzută în legea vaccinării, ci este prevăzută în lege. Eu cred că, dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, părintele respectiv poate fi acuzat de rele tratamente aplicate copilului. Aceasta este situația la care se referă

legea vaccinării. Dacă va fi nevoie să clarificăm acest aspect îl vom clarifica”, a explicat demnitarul.

Potrivit acestuia, proiectul de lege propus de MS, prevede sancțiuni pentru stat, pentru minister.

“Eu nu cred că un medic responsabil sau un părinte responsabil poate să spună că vaccinarea dăunează copilului, indiferent care este statutul social al acestuia. Există situații în care vaccinarea este contraindicată din punct de vedere medical și aceste situații sunt descrise în lege”, a afirmat Florian Bodog.

Ministrul a dat asigurări că proiectul de lege pus în dezbatere

publică a fost elaborat de specialiști.

“Vreau să vă asigur că draftul de lege care este pus în dezbatere publică a fost elaborat de specialiști. Acest draft nu a fost elaborat de ministrul Bodog. Există o echipă de specialiști care a lucrat de-a lungul anilor la acest draft, l-au actualizat, l-am adus la nivelul realităților actuale și l-am pus în dezbatere publică. Eu cred că este o necesitate pentru sănătatea publică, eu cred că este o necesitate pentru sănătatea populației europene în același timp”, a subliniat reprezentantul MS.

Potrivit acestuia, legea va intra în

vigoare doar în momentul în care vor fi asigurate toate stocurile.

Ministrul Sănătății a anunțat că săptămâna viitoare se va lua decizia de achiziție a vaccinului pneumococic și vor începe procedurile în acest sens.

Ultimele stiri

Parteneri