Sari la conținut

Bolile sexuale, ușor de contactat, greu de tratat

Medicii avertizează că în niciun caz bolile cu transmitere sexuală nu trebuie tratate neglijent, cu automedicație și pe un diagnostic pe care și-l pune fiecare singur

Laura Negoiță

O boală sexuală oricât de banală poate cauza neplăceri extrem de mari. De aceea, medicii recomandă neapărat un control la specialist tuturor celor care au avut contacte neprotejate. În unele cazuri, un astfel de control nu doar că salvează sănătatea pacientului, dar chiar și viața.

Persoanele cele mai expuse acestor boli sunt cele active sexual care au mai mulți parteneri – categoria de vârstă 15-25 de ani – și nu-și iau măsurile de protecție necesare. Contactarea unei boli sexuale poate fi evitată însă în aproape toate cazurile prin simpla folosire a prezervativului.

Chlamydia este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Este provocată de o bacterie – chlamydia trachomatis –  și netratată poate duce la infecții pelviene și sterilitate. Printre simptome se numără usturimile la urinare și scurgeri la nivelul penisului. Diagnosticul poate fi pus doar după efectuarea analizelor medicale, iar tratamentul se face cu antibiotice. Pentru ca vindecarea să fie completă și boala să nu recidiveze trebuie ca amândoi partenerii să urmeze tratamentul.

Herpesul genital este o boală provocată de herpex simplex, un virus care provoacă lexiuni dureroase și foarte neplăcute în zona genitală. După circa 2-10 zile de la infectare apar vezicule pline cu lichid incolor care se sparg și apoi se usucă. Acest lichid are un potențial de infecție foarte mare. Într-o fază ulterioară a bolii, pacientul poate avea febră, mâncărimi, simptome asemănătoare unei răceli. În plus însă apar secrețiile purulente și usturimile la urinare. Din păcate, odată virusul contactat rămâne în organism pentru întreaga viață și se poate activa în anumite condiții: stres, imunitate scăzută, expuneri repetate la soare.

Blenoragia – sau gonoreea –  este o infecție gravă produsă de bacteria Neisseria Gonorrheae. Netratată, duce la sterilitate, artrită sau probleme cardiace. Este foarte periculoasă pentru că poate să nu aibă simptome în primele săptămâni de la instalare. Se transmite atât prin actul sexual, cât și prin folosirea lenjeriei intime sau a prosoapelor unei persoane infectate. Din acest motiv controlul medical periodic este cea mai sigură cale de depistare a infecției. Semnele blenoragiei sunt scurgerile purulente care pătează lenjeria, dureri la micțiune și în timpul actului sexual. Antibioticele vindecă infecția în câteva săptămâni. Partenerii sexuali trebuie tratați și ei preventiv. Chiar dacă nu au simptome de boală.

Sifilisul este una dintre cele mai contagioase infecții care poate deveni o boală mortală dacă nu este tratată în timp util. Din păcate, în România, boala este destul de răspândită. Infecția se transmite pe cale sexuală, dar și prin placentă, astfel că o femeie gravidă bolnavă de sifilis va da naștere unui copil infectat. Primul simptom al bolii sunt rănile din zona genitală. În stadiul al doilea, apar erupții cutanate pe întreg corpul care pot fi confundate cu boli de piele, inflamații la nivelul ganglionilor, oboseală, căderea părului. În stadiul al treilea infecția ajunge la inimă și la sistemul nervos. Dacă este depistată din timp, boala poate fi tratattă și vindecată cu banala penicilină, însă în ultimul stadiu medicamentele nu mai au efect.

Human Papiloma Virus (HPV) – negii genitali – se transmite prin contact sexual și rămâne în organism pe parcursul întregii vieți. La bărbați, negii sunt de culoare galben-cenușie la nivelul pensiului, în zona uretrei sau a anusului, iar la femei sunt de culoare albă sau roz, localizați în zona vulvei, vaginului, colului uterin sau anusului. Infecția cu HPV este responsabilă în majoritatea cazurilor de declanșarea cancerului cervical. Tratamentul corect este prin curetarea acestora (excizia lor) urmat de cauterizare cu ajutorul laserului. În plus, tratamentul trebuie precedat și urmat de creșterea imunității organismului. Este importantă depistarea precoce a leziunilor pentru un tratament mai ușor.

Hepatita B poate fi transmisă atât prin ace infectate folosite la cabinetul stimatologic de exemplu, cât și prin act sexual neprotejat. Este mai frecventă la bărbații care practică sexul anal și au mai mulți parteneri. Febra, oboseala, migrene, durerile la nivelul absomenului sunt tot atâtea simptome ale infecției cu virusul hepatitic. Cazurile grave se tratează medicamentos.

HIV-SIDA este provocată de un virus care slăbește foerte mult sistemul imunitar lăsându-l vulnerabil în fața infecțiilor de orice tip. Boala se transmite prin transfuzii cu sânge infectat, spermă, secreții baginale, lapte matern. Virusul pătrunde în organism și rămâne tăcut în organism. Lipsa simptomelor poate face ca o persoană să transmită boala fără să știe o lungă perioadă până când aceasta se declanșează. Diagnosticul este pus în urma unui test special de sânge. Primele semne ale SIDA sunt infecțiile cu ciuperci parazite, transpirații nocturne excesive, pierdere sensibilă în greutate.

Nu există vindecare în cazul acestei boli, însă anumite combinații de medicamente încetinesc evoluția bolii. Tratamentul trebuie făcut din vreme, continuu și respectat cu sfințenie.

Primele măsuri în caz de infecție

În cazul unui contact sexual neprotejat urmat de o boală cu transmitere sexuală cel mai bine este să consultați de urgență medicul specialist.

Totodată, păstrarea igienei zonei infectate poate încetini avansarea infecției. Se recomandă evitarea atingerii zonelor bolnave și spălarea imediată a mâinilor în caz că acest lucru nu poate fi evitat. Contactul sexual trebuie exclus, iar partenerul sau partenerii trebuie să urmeze și ei tratament.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel